Nu ești autentificat ca membru.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

tacuc

Șalău

• Autorul acestui subiect este »tacuc«

Răspunsuri: 430

Locație: TULCEA

• Scrie un mesaj privat

1

02.03.2013, 19:28

Bine-ai ascutit un ac, somnul l-ai si capturat

Prieteni, hai sa discutam putin si despre ascuțimea acelor. Mie mi s-a intamplat de multe ori sa cumpar ace si dupa desigilarea plicului sa constat ca un mare numar dintre ele, uneori chiar 60%, la anumite marci nu sunt suficient ascuțite. Ori daca acul nu este suficient de ascutit, lasat liber sa zgarie unghia, vom avea surpriza ca pestele a furat momeala dar nu s-a intepat.
Eu pana acum le-am mai ascuțit cu o mica masina pentru ascutit cutite, foarfece, burghie, etc., dar este periculos. Azi am cautat ceva la magazinele de profil din Tulcea si la unul am gasit un fel de gresie cum e cea de ascutit coasa dar de dimensiuni mai mici. Mi se pare ca ascutirea acelor cu acea scula e meserie de calugar budist.
Va rog care aveti cunostinte despre ascutirea acelor sa le impartasiti.
:pescuit:

Pescarii stiu cat de periculoasa este marea si cat de infioratoare e furtuna , dar ei nu au considerat vreodata aceste lucruri ca fiind indeajuns pentru a-i face sa ramana la tarm."
Vincent Van Gogh

informer

Administrator

Răspunsuri: 3 440

Locație: Giroc

Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Scrie un mesaj privat

2

02.03.2013, 19:38

Doar parere PERSONALA:
Daca o firma ce produce carlige le livreaza neascutite atunci trebuie sa renunti la acea firma nu sa te apuci sa faci ce n-au facut ei... oricum, daca nu si-au dat silinta sa le ascuta de ce si-ar fi dat silinta sa foloseasca un material de calitate?!? :nunteleg:
Personal folosesc doar carlige Gamakatsu si Owner si pana acum n-am avut nevoie sa le ascut... cele tocite ("accidente" in cursul pescuitului...) le-am aruncat.
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

mane81

Știucă

Răspunsuri: 1 433

Locație: Romania Rm Valcea-Italia Modena

• Scrie un mesaj privat

3

02.03.2013, 19:45

Am aceiasi parere ca Imformer, adica trebuie sa schimbi firma, cauta si vei gasi produse de calitate.Eu folosesc Gamakatsu, Owner si Fiscon(asta e o firma italiana ce face produse ok) si nu am avut niciodata probleme cu carlige neascutite.

tacuc

Șalău

• Autorul acestui subiect este »tacuc«

Răspunsuri: 430

Locație: TULCEA

• Scrie un mesaj privat

4

02.03.2013, 19:54

Pai uite e vorba chiar de Gamakatsu, din cate am inteles sunt cotate cel mai bine. Atunci pe care sa le incerc?
Pentru crap am rezolvat problema, folosesc numai ace Korda. 10 in plic,toate 10 bune.
Voi ati incercat Gamakatsu pe unghie si au fost toate bune? E foarte ciudat, eu am gasit ace neascutite suficient de bine de fiecare data. :nervos:
:pescuit:

Pescarii stiu cat de periculoasa este marea si cat de infioratoare e furtuna , dar ei nu au considerat vreodata aceste lucruri ca fiind indeajuns pentru a-i face sa ramana la tarm."
Vincent Van Gogh

mane81

Știucă

Răspunsuri: 1 433

Locație: Romania Rm Valcea-Italia Modena

• Scrie un mesaj privat

5

02.03.2013, 20:08

Pai uite e vorba chiar de Gamakatsu, din cate am inteles sunt cotate cel mai bine. Atunci pe care sa le incerc?
Pentru crap am rezolvat problema, folosesc numai ace Korda. 10 in plic,toate 10 bune.
Voi ati incercat Gamakatsu pe unghie si au fost toate bune? E foarte ciudat, eu am gasit ace neascutite suficient de bine de fiecare data. :nervos:

Poate esti tu prea exigent :zambet: Inca nu am gasit carlige neascutite in plic insa le pun deoparte pe cele folosite mai mult timp(le tin pt timpuri mai grele in ideea ca poate le ascut vreodata la nevoie)Cu ceva timp in urma imi amintesc ca am vazut un filmulet cand un pescar isi ascutea ancorele de pe voblere pe balta cand i se parea ca nu mai intapa bine.
Interesant subiectul asta, astept sa vad ce mai scriu alti pescari despre asta. :bravo:

tudor

Super Moderator

Răspunsuri: 1 247

Locație: Saint Cloud, France

Profesia: Catfish angler

• Scrie un mesaj privat

6

02.03.2013, 20:14

Am mai multe feluri de pile in cutie si rezolv problema imediat. :ciao:

Nelutu

Biban

Răspunsuri: 126

Locație: Timisoara

Profesia: Mecanic intretinere si mentenanta

• Scrie un mesaj privat

7

02.03.2013, 20:30

Folosesti carlige Korda la crap si esti multumit??? Curios lucru, majoritatea pescarilor de crap, mai ales cei de competitie, ti-ar recomanda sa schimbi firma, orienteaza-te catre Nash, Owner sau Sasame. Poate o fi bine ascutite la inceput, dar dupa unu-doi crapi prinsi ... nu-ti mai zgaraie unghia. Eu incerc altfel carligele, tot cu unghia dar nu sa zgaraie ci sa stea infipt in unghie cand scutur degetul, dupa ce-am infipt carligul superficial.

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

8

02.03.2013, 20:41

Pai uite e vorba chiar de Gamakatsu, din cate am inteles sunt cotate cel mai bine.
Spune-mi te rog modelul si marimea exacta de Gamakatsu pe care le-ai gasit neascutite si saptamana viitoare am sa le caut in tot orasul si/sau pe net... daca sunt intr-adevar asa, ai o lada de bere de la mine... :).
Eventual daca mai ai un plic sigilat, trimite-mi-le, suport eu costurile. :ochi:

Sunt perfect de acord cu parerea lui Nelutu si a "comunitatii crapiste" in ce priveste carligele Korda... ar fi chiar culmea ca atata lume sa se insele....
----

dorint

Biban

Răspunsuri: 61

Locație: Suceava

Profesia: jurist, actualmente vanzator de utilaje pentru constructii

• Scrie un mesaj privat

9

02.03.2013, 21:33

Si , la urma urmei ,un carlig reascutit nu mai este carlig!
Ascutirea acestora se face electrochimic, iar tu cu pila sau piatra , in fond o actiune mecanica,nu faci decat sa-l strici, pierzandu-si duritatea prin incalzire.
Cel mai bine , cum a zis ''informer'' schimba firma, poate Gamakatsu erau fantoma, ca au aparut pe piata-kinezii si vara si iarna,nu dorm! :zambet:

tudor

Super Moderator

• Scrie un mesaj privat

10

02.03.2013, 22:31

Eu la Gamakatsu nu am gasit carlige neascutite. Dar chiar si carligele cele mai bune, dupa ce le tragi prin pietre si alte obstacole se mai tocesc.
Cand am pescuit cu Zoran s-a uitat la carligele pe care le utilizam si m-a intrebat cum se face ca inteapa atat de bine. I-am aratat pila. A folosit-o si el. Deci ascutite chimic, cu unde, atomic sau nu stiu cum dar pila tot sfanta este. Ma credeti sau nu. Tot una e ! :pauza:

zamfi

Știucă

Răspunsuri: 1 588

Locație: Pe Mures...

• Scrie un mesaj privat

11

03.03.2013, 06:59

Si eu le iai la pila si la piatra.Mi se pare un lucru...normal!

dorint

Biban

• Scrie un mesaj privat

12

03.03.2013, 07:05

Asta e parerea mea, eu unu' nu reascut carligele, s-au tocit , le arunc si leg altele :ochi: :pescuit:

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

13

03.03.2013, 07:40

Interesanta tema! :noroc:

Asta e parerea mea, eu unu' nu reascut carligele, s-au tocit , le arunc si leg altele

Cu cit sunt mai strong forjate, cu atata sunt si mai casante, mai ales in punctele subtiri. Personal am tocit deja deseori carlige Owner, sau ancore, chiar si dupa un dril cu somni mari. Si drept sa va spun, daca ar trebui sa arunc ce se toceste, poate ar trebui sa ma scap de vreo 50 euro pe sezon... asa ca, la ascutit cu ele.

ancorele Owner sau gamakatsu ~ 1,5 euro bucata
carlige Owner Cultiva ~ 3 euro buc (in Germania) :doarecapu: daca le-as gasi la vreo 50 de bani nemtesti bucata, atunci nu le-as mai ascuti nici eu.

Voi ati incercat Gamakatsu pe unghie si au fost toate bune? E foarte ciudat, eu am gasit ace neascutite suficient de bine de fiecare data.

Gamakatsu original? :gandesc:

Cand am pescuit cu Zoran s-a uitat la carligele pe care le utilizam si m-a intrebat cum se face ca inteapa atat de bine. I-am aratat pila. A folosit-o si el.

Tudor, poti te rog posta o poza cu pila ta? :zambet: Cea de ascutit carlige, cea mai buna ce o ai! merci. Isi face treaba excelent!

Spune-mi te rog modelul si marimea exacta de Gamakatsu pe care le-ai gasit neascutite si saptamana viitoare am sa le caut in tot orasul si/sau pe net... daca sunt intr-adevar asa, ai o lada de bere de la mine...

Informer, hai ca-ti trimit eu ancore gamakatsu tocite, nu-i problema! :zambet: Una lada König's Pilsner, please!
Toate pachetele ce le am sunt originale, dar nu sigilate, asa vin din fabrica! Deci, ar fi f usor sa se schimbe ancorele orig cu ancore asemanatoare no-name. Si sunt convins ca, mai ales prin pietele din Ro, gasesti deseori falsuri de produse de renume.

De fiecare data cand merg la pescuit de somn, imi verific carligele de pe monturi, si daca gasesc ceva tocit, incerc sa le ascut. De obicei reusesc, dar am avut 1 sau 2 situatii cind nu am reusit nici-cum sa-l ascut, atunci m-am despartit de el.
Pt a le ascuti folosesc șmirghel de metal, f finut. Mi-am taiat o bucatica mica de plexiglas, pe care am lipit șmirghelu' pe ambele parti. Pe o parte nr mai mare, pe cealalta parte mai fin. Isi face treaba bine, si a costat f putin.

Voi posta mai tarziu poze.
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

14

03.03.2013, 08:46

Informer, hai ca-ti trimit eu ancore gamakatsu tocite, nu-i problema!
Zoran, cred ca n-ai citit suficient de atent :limba: ... eu n-am zis ca ancorele/carligele Gamakatsu nu se pot toci niciodata, lada de bere era pentru carlige NOI NEASCUTITE... si originale, evident. :)

Deoarece vad ca subiectul este de interes, vin si eu cu niste "justificari" de ce fac ce fac si nu fac altfel... :rizi: .

1. Carligele pe care le folosesc sunt toate ascutite chimic. Procesul de ascutire chimica a fost introdus ȘI in tehnologia de fabricatie a carligelor de pescuit pentru ca permite obtinerea unei precizii si calitati a suprafetelor IMPOSIBIL de obtinut prin mijloace mecanice.
2. Profilul varfului carligului de pescuit nu este "aleator" ci este determinat prin teste la producatorii seriosi, pentru o penetrare usoara si o durabilitate cat mai mare.
3. De multe ori suprafata carligelor este acoperita cu straturi de material cu rol anticoroziv.
4. Fiindca vorbim despre pescuitul somnului, tot sezonul trecut, pescuind la clonc, n-am pierdut decat o singura montura (povestea cu lanseta...) si n-am agatat niciodata vreuna de nimic (d-aia ma uit pe sonar). Cat priveste uzura carligelor DE CALITATE din cauza inteparii pestilor... s-avem pardon, io inteleg ca pestii au "gura tare" dar totusi aici vorbim despre oteluri inalt aliate cu continut ridicat de carbon daca nu si alte "ingrediente" care-i sporesc rezistenta. Idem pentru agatatul in crengi, frunze etc. La piatra, scoici si d-astea se mai schimba treaba dar mie nu mi se intampla deloc des.
5. Ca si cu restul sculelor de pescuit, cu cat ai mai multa grija de un lucru, cu atat te tine mai mult. Din acest "ciclu", referitor la carlige/ancore daca le arunci prin barca, calci pe ele, le freci de diverse obiecte etc. nici nu te poti astepta sa te tina prea mult. Personal tin toate monturile pe suporti alesi corespunzator, cand exista pericolul ca varfurile ancorelor sa ajunga in contact cu obiecte dure le protejez cu bucatele de pluta sau burete din ala dens, am aparatoare speciale din plastic pentru ancorele nalucilor la care tin, nu transport monturile pe bete, in toate cazurile cand asta nu cere un efort deosebit transport ancorele/carligele separat etc. etc. Desigur, unora o sa le para "aiureli exagerate" toate astea dar eu tin la "uneltele" mele si nu-mi bat joc de banii mei, chiar daca asta ia putin timp in plus. :)

Una peste alta cred ca ascutirea mecanica cu pile/pietre/hartie abraziva etc. poate "reinvia" un carlig tocit si poate chiar oferi satisfactie celui care o practica. Pt. mine insa este clar ca nu se vor obtine rezultate identice cu un carlig DE CALITATE ascutit de producator iar la numarul de carlige pe care le folosesc respectiv la pretul lor comparat cu alte cheltuieli din domeniul pescuitului, nu ma tenteaza s-o fac. BTW, am si io o pila diamantata si-o piatra super fina prin trusa da` nu le-am folosit niciodata. :)
----

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

15

03.03.2013, 09:14

...Cat priveste uzura carligelor DE CALITATE din cauza inteparii pestilor... s-avem pardon, io inteleg ca pestii au "gura tare" dar totusi aici vorbim despre oteluri inalt aliate cu continut ridicat de carbon daca nu si alte "ingrediente" care-i sporesc rezistenta. ...

Mai vine si asta, Informer, sunt convins! Eu am tocit unul o data cind am dat contra cu toata puterea, si am dat ca in zid. Eram la clonc, si probabil era f mare si l-am prins exact pe os. :nunteleg:

...Una peste alta cred ca ascutirea mecanica cu pile/pietre/hartie abraziva etc. poate "reinvia" un carlig tocit si poate chiar oferi satisfactie celui care o practica. Pt. mine insa este clar ca nu se vor obtine rezultate identice cu un carlig DE CALITATE ascutit de producator iar la numarul de carlige pe care le folosesc respectiv la pretul lor comparat cu alte cheltuieli din domeniul pescuitului, nu ma tenteaza s-o fac. BTW, am si io o pila diamantata si-o piatra super fina prin trusa da` nu le-am folosit niciodata

Ascutitul carligelor nu se poate face la nesfarsit, de multe ori ruginesc in locurile unde le-ai pilit.
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

16

03.03.2013, 09:25

Mai vine si asta, Informer, sunt convins! Eu am tocit unul o data cind am dat contra cu toata puterea, si am dat ca in zid. Eram la clonc, si probabil era f mare si l-am prins exact pe os.
Probabil era Mustad... :ochi: :zambet: .
Acu` lasand gluma la o parte, am freze din otel (nu diamantate) pe care le folosesc pt. lucrari mici la 20.000rpm de niste ani... si au taisul inca bun... sunt oteluri si oteluri... :ochi: .
----

tudor

Super Moderator

• Scrie un mesaj privat

17

03.03.2013, 09:29

Daca tot m-a rugat Zoran pun si poza :

dorint

Biban

• Scrie un mesaj privat

18

03.03.2013, 13:23

[De aceeasi parere sunt si eu. :pescuit:

zamfi

Știucă

Răspunsuri: 1 588

Locație: Pe Mures...

• Scrie un mesaj privat

19

03.03.2013, 13:45

Daca tot m-a rugat Zoran pun si poza :

Exact cu asa ceva ascut si eu ...Plus o pila special conceputa ,rotunda si prevazuta tot asa cu o fanta pentru carlig.

C. B.

Șalău

Răspunsuri: 210

• Scrie un mesaj privat

20

03.03.2013, 15:24

Daca stiam ca e buna pila asta imi ocupam si eu umpic timpul liber .Am una asemanatoare pentru cutit