M-am uitat pe schema tehnică şi o să-mi spun părerea, este doar părerea mea. Numărul pentru piesele trecute mai jos este cel din schema tehnică.
Modificări pozitive raportat la ssm 950:
- axul melcat-19 care susţine corpul mobil al mulinetei este echilibrat cu doi rulmenţi între care este poziţionat rulmentul anti-retur
- piesa-43 care blochează rotirea axului 39 (axul care susţine tamburul) şi care imprimă mişcarea sus - jos a tamburului este ghidată suplimentar de rola-43D (cred că o au toate modelele deşi din legendă nu reiese aşa). Aici însă apare altă problemă care este expusă mai jos.
- capacul corpului mulinetei este etanşat cu garnitura-2L
- rulmenţii de pe axul-8 (axul în care se înfiletează manivela) sunt protejaţi cu garniturile-232B
- frâna care nu necesită comentarii
- aspect mai plăcut
Modificări negative:
- galetul este fixat de un singur rulment (La modelul vechi rola galetului era fixată de doi rulmenţi dispuşi lateral)
- axul-39 este susţinut doar de piesa-43 ( La modelele vechi axul glisa într-o piesă de alamă fixată în coada corpului mulinetei, susţinea piesa-43 şi ieşea prin axul melcat-19. Avea două puncte de fixare cu acoperire pe 360 grade), noua soluţie tehnică are acest punct slab prin faptul că solicită foarte mult piesa-43 şi implicit angrenajele care o pun în mişcare şi, când galetul ajunge în drept cu piciorul mulinetei sau în partea opusă, va fi solicitat suplimentar la forfecare ansamblul care susţine axul melcat-19 deoarece piesa-43 are toleranţă de mişcare câţiva mm pe acea direcţie, are joc (vezi poza cu angrenajul interior).-
În concluzie aş spune că soluţia tehnică cu rola-43D nu este cea mai reuşită şi s-ar putea să ducă la uzura prematură a unor piese şi la creşterea jocului corpului mobil a mulinetei. Cred că era mai bine dacă la ssm-i schimbau doar designul, frâna şi-i puneau în plus garniturile de etanşare, rola-43D, rulmentul acela la axul melcat-19 (rulment pe care slammer 760 îl şi avea) şi-i lăsau axul cum a fost şi era o mulinetă de toţi banii.
Personal nu cred că mi-aş cumpăra, cel puţin nu până aş face comparaţie între una nouă şi una care a driluit mulţi somni mari. Aş face comparaţie între jocuri.