Salut tivi,
multam fain si ptr parerea ta, ptr ca fiecare parere conteaza, mai ales ca o putem discuta.
Doar ca aici te pot contrazice in unele puncte... si anume, cum am mai spus, un pescar bun la bat poate prinde muuult mai mult decit cu plasa.
Hai sa o luam pe rand, vorbind dpdv a ceea ce se intampla pe Dunarea de la Bazias in jos, primii zeci de km...
1. curent electric = puscarie sau impuscat pe apa (ceea ce sa intamplat deja)
Cei ce mai practica asa ceva sunt ori dobitoci, inconstienti, ori au pe cineva tare de tot in spate.
2. plase puse ilegal, adica de cei care nu au autorizatie -

mai mult incurca decit prind, trebuie facut pe fuga, trebuie atentie si stres maxim, samd...
3. plase puse legal sunt tot mai putine, ptr ca pescarii industriali incep sa-si dea seama ca nu se merita licienta de 600€ pe an, plase rupte, munca zilnica pe ploaie, vant, frig, caldura... NU se merita. Unii care isi mai tin liceenta o tin ca sa poata sa retina tot pestele prins la lanseta!
4. braconierul marunt dar cu bani, sa-i zicem asa, care ia acasa tot ce prinde la bat. Eh, si aici crede-ma, sunt pescari la jig care rad si isi bat joc de cei industriali, cit peste prind ei si citi bani fac din vanzare. Poate e greu de crezut, dar comenzile de la restaurante sunt la mii de kg de peste! Alti pescari de clonc prind si peste 100 kg pe zi! atentie, peste 100 kg zilnic, si fac naveta Timisoara - Dunare de 20x pe luna. Si toti acestia sunt cu stil, banuti, lansete de lansete, si se simt indreptatiti sa faca ceea ce fac. Sa nu vb de cei ce merg in Delta la clonc, si s-e intors cu sute de somotei de 1 kg. Sau altii care au fost in Delta la stiuca si prind in 4 zile 50-60 de stiuci de persoana, toate retinute.
5. braconierul marunt dar sarac, care se chinuie cu parasuta sa aghete vreo platica sau alt peste marunt de fund...
Dpmdv toti sunt braconieri, si toti ar trebui sa raspunda in fata legii ptr ceea ce fac. Fiecare aduce pagube mai multe sau mai putine, clar, dar nu noi suntem cei care trebuie sa-i urmarim, sa-i depistam, sa-i bagam la puscarie, ptr aceasta exista autoritati. Bine-nteles ca daca ne iese asa ceva in cale, nu tra sa intoarcem capul si putem linistiti si cu sufletul impacat sa facem sesizari, dar nu sa-i cautam sa-i inlaturam, ca sa aibe altii si mai mult peste de carat acasa.
Cit despre intrebarile tale, clar, se poate da in judecata ori si cine! Dar nu cred se merita decit daca sunt sanse maxime de reusita.
Si acuma imi spun si eu din nou parerea: fiecare dintre noi, pescarii sportivi, este responsabil ptr ceea ce face pe apa, cum pescuieste si cu ce, cit prinde si cit retine, si fiecare poate printr-un pescuit
legal sa contribuie destul de mult la mentinerea populatiei pscicole. Mult mai mult decit sa umble dupa braconierii cu curent sau cei cu grebla...
PS: nu uitati ca pescarii sportivi sunt mult mai multi la numar decit braconierii, si daca calculam la 1000 de pescari sa fie 100 de braconieri (ceea ce nu prea cred), sa luam un exemplu "sec":
1000 pescari care... hai ca retin si ei mai mult decit permite legea, sau sa presupunem ca exact cit e legal, adica 5 kg = 5 tone peste
100 braconieri care retin ce prind la parasuta... poate un maxim de 30 kg peste (cu indulgenta) = 3 tone peste