am trait asemenea momente si stiu ce inseamna, mi se furnica pielea pe mine numai cand ma gandesc cat este de frumos................Dupa ce totul s-a linistit,aveai impresia ca esti intr-o alta lume,nu stiu daca va vine sa credeti dar si pasarile au inceput sa cante,ceva nemaintalnit pentru mine pana atunci.Cat despre mirosul dumnezeiesc al vegetatiei aflat la sfarsit de primavara,n-am cuvinte............
In timp ce recuperam voblerul efectiv simteam cum atingeam pestii cu voblerul, simteam pestii cum loveau in fir. Din pacate pe cat de frumos a fost “peisajul” pe atat de dezamagitoare a fost partida de pescuit in privinta capturilor. In toata perioada aia am incercat cu tot ce aveam in trusa (dupa somn) si nu am reusit sa obtin nici macar un singur atac.
intrebare:
este vorba doar de momentul tulburarii sau acelasi comportomant il au pe toata perioada de apa tulbure?
Acest răspuns a fost de 1 ori editat, ultima oară de »Eugen« (22.12.2012, 13:00)
- luna plina = noapte luminoasa => pestii de talie mica se aduna in carduri la suprafata => masa bogata numeric si grupata => efort mic pentru capturare
- furtuna trimite pestii la fundul apei => ca si mai sus
- noapte calma cu luna noua => somnul trebuie sa "munceasca" pentru a se hrani deoarece "vanatul" este dispersat si prefera ce gaseste pe fundul apei fara efort (rame, raci, pesti lenti cum ar fi guvizii etc)
- vara canicula => somnul se va hrani noaptea si in primele ore ale zilei
- migratia pestilor influenteaza rezultatele unei partide de pescuit la somn
- zgomotele puternice (de la o balastiera, tunete) il pun in miscare si pot aparea rezultate. Zgomote ocazionale cu amplitudine medie, de regula ii indeparteaza sau le taie apetitul (ceva gen ascultat muzica, dar nu la casti... zgomote de petrecere = chef
- lumina artificiala de cele mai multe ori "goneste" somnul
- in cazul pescuitului la clonc, "tropairea" in barca, vorbitul tare, tipatul, tinutul unui motor termic in relanti etc fac sa se indeparteze samnul sau macar sa devina suspicios.
. Poate ca pare ciudat, dar nu cred ca am vazut pana acum un indicator de pH, daca imi poti spune de unde se poate gasi!?!Felicitari, Eugen, se vede din "umila"ta experienta ca esti un bun analist al acestui fenomen!
Vis-a-vis de Ph-ul apei, da-mi voie sa completez cu un caz intamplat mie in 2001...eram asa de fascinat de fenomenul SOMN, incat mi-am propus sa plec in Delta si sa petrec 62 de zile(1 iulie-31 august) pe apa. M-am dotat cu doua agende si ustensilele de rigoare(barometru, girueta, maneca de vant, termometru pentru adancime, indicator de Ph, etc) si desigur doua lansete zdravene, pe atunci limita era de doua lansete, nu patru ca acum!
Si ca sa nu va plictisesc, sa intru direct in subiect: pescuiam pe un canal , langa un copac , iar mai sus de mine doi pescari din Ploiesti. In zona lor am stat doua zile si am vazut ca Ph-ul era mare, chiar era un miros de mal intepator(era si jumatatea lui iulie). Unde dadeam atunci, langa copac, era cu doua liniute mai bine la indicatorul de aciditate, iar mirosul de mal nu se simtea...in fine, spre seara m-au intrebat ploiestenii cu ce dau de prind, ca ei i-au dat de toate, ca abia se instalasera in delta de doua zile. Cand au aflat ca eram de 2 saptamani, m-au luat la misto: '' si-ti mai misca rama?" M-am facut ca nu-nteleg si le-am spus ca sap langa stuf si le gasesc proaspete!!!
Concluzia pe care-am tras-o atunci si mi-o mentin : pe langa alti factori care influienteaza pescuitul la somn, este bine sa tinem cont si de aciditatea apei, care intr-o balta poate fi mai mare intr-un loc si buna altundeva!
Fir intins!![]()
Pentru Software-ul: Burning Board®, dezvoltat de WoltLab® GmbH