Apai ce pare simplu intotdeauna este foarte complicat!

Si asta daca ar fi sa ma refer doar la punctul 1...
Eu nu pescuiesc dedicat la somn ,dar am cate o apucatura uneori si mai incerc. Cred ca este foarte important la incepatori (oare cum o fi la avansati

) sa se inarmeze cu multa rabdare si speranta. Pana sa ajungi sa stapanesti punctul 1 al colegului este mult ...uneori prea mult ,mai ales atunci cand pescuiesti intr-o apa cu somn putin si pescari (braconieri) multi! Deci ...nu cedati la prim(ele)ul insucces(e)! Asta ca idee generala.
Mai concret un pic ,pentru Muresul in zona Aiudului ,as putea spune cam asa:
1.Echipament :
-un bat de 2,40-2,70 m pentru pescuitul de pe mal .Asta deoarece Muresul meu presupune lanseuri mai lungi neavand multe zone foarte "minate" in apropierea malurilor care sa presupuna acuratete in lansare si joc in scurt al nalucii.Mai ales ca baietii ataca de obicei in prima treime a malului opus...Sau pe mijloc si foarte rar in picioarele tale (ziua).Puterea superioara,cinstita, de 50-80 g consider ca permite pescarului un pescuit placut si cu rezultate pozitive;
-mulinete decente ,cu marimi cuprinse intre 4000 Daiwa si 6000 Shimano ;
-un fir cu o rezistenta de 40-50 lbs cred ca este potrivit;
2.Naluci: ...aici e poveste mare ,insa la noi cel mai bun randament il au oscilantele .Eu nu prea le mai folosesc si nu stiu de ce

Apoi ,probabil, rotativele ,voblerele si gumele . Restul maimutelor ...Sigur ca nalucile se coroboreaza si cu talia somnului urmarit!
3.Locuri : teribil de dificil de spus ,chiar cand stapanesti ...punctul 1! Somnul este poate cel mai imprevizibil rapitor de apa dulce.Cel putin pentru mine! Locurile de vanatoare tin cont de perioada anului ,de momentul zilei , de conditiile de apa ,etc.Prea multe necunoscute in ecuatie si eu nu prea am vazut matematicianul perfect! Corigenti sunt destui insa...De aceea,ca si in multe domenii,nu tot timpul cel mai talentat are rezultate maxime ci acela care munceste mai mult!
Exemplele pot veni in doua -trei randuri:cand este perioada de depunere a anumitor specii de pasnici somnii vor fi acolo si ziua si mai ales noaptea!Cand apa este tulbure ,umflata de viituri si plina de lemne ,cele mai mari exemplare de somn sunt foarte active! Cand noptiile sunt negre,fara luna puteti avea surprize placute! Cand apa este mica si scazuta ,in cap de repezis ,noaptea ,baietii se vor imbaia in masa de mrenute si scobarei! Intotdeauna merita sa aruncati cateva maini in coada de bulboana! Etc,etc.Nu prea am avut note mari la matematica!
4.Mod de pescuit (de pe mal): dupa ce reusiti sa identificati locurile fierbinti trebuie sa va adaptati situatiei.Pentru ca si aici este o alta ...poveste! In general lumea considera ca nalucile trebuie recuperate foarte incet pentru ca somnul care nu vede (parerea voastra probabil ...

)sa aiba timp sa identifice naluca si sa atace .Posibil in marea majoritate a cazurilor ,mai ales cand somnii nu sunt foarte activi .Insa un somn activ ,pus pe vanat si mai ales cand isi tradeaza prezenta poate de multe ori sa fie ademenit de o naluca recuperata cu viteza de ...avat( alta poveste cum ca trebuie recuperat in superviteza...)! De cele mai multe ori somnul va ataca naluca intre ape sau in stratul superior al apei ,mai ales noaptea. Pe fund se va prinde in special ziua,pe gropi ,la gume sau cicade.
Cam asa as spune eu ca trebuie sa procedeze un prieten care vrea sa incerce anume dupa somn ,pe Mures , la Aiud.

Nu luati neaparat de bun ce am insirat eu pe aici ,dar am observat ca se mai nimereste ce zic eu...Culmea este ca si pe rauri similare Muresului ,dar situate in Italia de ex. se cam respecta "legislatia" cu mentiunea ca acolo tot a doua sedinta vei avea atac de somn!