Ai mai multe posibilitati de pescuit.
In groapa ei stau de obicei si se odihnesc. Cind li se face foame pleaca spre mal sa caute hrana. Atunci sunt de asteptat pe cant, la grund cu pluta.
Peste groapa i-as cauta cu metoda pescuit la verticatala, cum a zis si Tudor, f aproape de grund, dar din cind in cind mai si lovit grundul cu plumbul (insa atentie, pericol de agataturi!). Ah, si o baterie buna la electro-motor.
Pe site-ul explicativ am postat un clip din youtube:
pescuit la somn cu clonc
- YouTube!
Aici se vede ca, cu toate ca bibanasul era cam ametit, tot a reusit o data sa scape din gura somnului. Dezavantajul forfahului prea lung la pescuitul pe verticala.
De ce plumb culisant?
O alta chestie ce mi s-a intimplat personal: pescuiam din barca la pluta, pestele (caras cit palma) l-am prezentat cam la 1,3 metrii adincime sub luciul apei, cu un forfah de 0,5 metrii. Deodata a inceput sa bata pluta si se tot apleca putin, dupa care carasul a sarit afara din apa cam 30 de cm, urmat de un val imens. Rateu! De ce? ... pt ca am folosit plumb culisant, iar pestisorul fiind f activ a inotat in sus si a tras fir prin plumb! Ca si cind ar fi avut un forfah de 2 metrii. De atunci pescuiesc doar cu plumbul fixat pe fir. Dar asta la pluta sau clonc. La grund se poate folosi plumbul culisant.