Faptul ca somnul isi apara icrele este un lucru confirmat pentru mine...Fratii Kota,doi pescari iscusiti si cunoscatori al Deltei Dunarii,mai ales al bratului Chilia,au prins somni capitali,cu o metoda iesita din comun...
Prin octombrie,mergeau cu barca pe Chilia,si insemnau copacii,structurile s au malul apei in zonele care erau ideale pentru ca somnii sa si faca cuibul primavara.Ideea era ca in octombrie nivelul apei era scazut,si se vedeau locurile,care la apa mare(primavara) erau acoperite.Apoi mergeau cu barca dupa prohibitie, si impingeau cu un bat montura cu momeala (de preferat biban ca momeala vie,pentru ca este cel mai mare devorator de icre) in zona cu mare potential la somn,in cuibul lui.Imediat somnul ataca bibanul,s au pestele momeala,dorind sa si apere cuibul.Daca in locul ales era somn atacul se declansa 100%...deci,da somnul isi apara mult timp icrele
La punctul doi-somni albinosi-stiu ca exista,dar in Delta Dunarii nu am vazut,si nici nu am auzit sa fi povestit cineva ceva despre vreun albinos prins.
Despre prezenta somnilor,Si inca a exemplarelor mari am auzit la varsarea Dunarii in Marea Neagra...Se spune ca sansele mari de ai prinde sunt cand Dunarea este murdara,S au e furtuna,si vin valuri mari dinspre mare si intra pe bratul Sfantu Gheorghe...probabil vizibilitatea redusa,si pestisori aflati in'"deriva" anima somnii la atacuri.Chestia insa e ca apa chiar daca suntem deja trecuti de varsarea dunarii,deci ne aflam pe mare,apa tot dulce e inca o buna portiune...are nevoie de timp si spatiu pentru a se amesteca cu apa sarata...deci nu prea cred in varianta somnilor in ape sarate