Spre deosebire de alte specii de rapitori cum ar fi stiuca si salaul, somnul se poate hrani bine mersi si cu alte chestii decat peste prada.Dintr-o populatie de ''x'' indivizi unii sunt mai pasnici ,preferand alt tip de hrana, altii sunt mai agresivi, mai vanatori..
Datorita faptului ca Muresul este suprapescuit in general, si foarte braconat, populatia de somn este mica.Rezulta ca acea categorie dispusa sa intre pe naluci este foarte mica ca si numar de indivizi..Ceilalti ramasi, pur si simplu nu sunt curiosi de linguri,woblere si alte cele..
Intr-o seara ,in urma cu vreo 5 ani, am iesit singur pe la ora 20 ,cu gandul sa stau pina pe la 12 pe loc consacrat de somn,cu naluci care stiam ca merg la somn..Inainte sa se intunece am vazut urcand spre mine un somn imens cu spate negru ,foarte lat , care urca incet pe sforul apei...dupa cateva secunde in care mi s-a facut parul maciuca, am scos repede woblerul din apa si cu sufletul la gura am asteptat sa ajunga in fata mea..ca un facut ,a cotit spre mine ajugand sa treaca maiestuos cam pe la 10-12 metri distanta de mine..I-am aruncat cranck-ul oblic ,in sus, si i l-am adus odata cu apa, ca si un peste care inoata fara inhibitii odata cu apa..Pur si simplu si l-am trecut prin fata prima data perfect, a doua oara cam de la distanta...pur si simplu nu l-a interesat..el avea treaba lui, nu era curios de woblerul meu..la fel cum nu ar fi fost curios nici de lingura ori guma..
Alteori ,am patit ca au intrat somni in zona,care doar ciupeau indecisi naluca..de cateva ori am avut bobarnace scurte si pe varf la tripla bobite mici de mucus..Woblerele erau de suprafata si apa de 6-7 metri..Asta e specific oricarui rapitor,e semn ca e curios de naluca dar nu intr-atat incat sa o inhate.Daca reusesti sa schimbi ceva la prezentare il poti face sa inhaleze fara retinere sau sa plece fara sa se mai intoarca..
Eu nu mai caut somnul in mod special la spinning,dar am ce trebuie pentru el pregatit in cazul in care sunt semne ca ar fi in zona...ma bucur relaxat de pescuit ,pescuind la ceea ce ofera raul..nu are rost sa ma stresez pentru ceva ce nu este..