Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von »Eugen« (22. Dezember 2012, 14:37)
Bravo Anem, frumos peste!
In Germania, ce se mai prinde pe aici pe colo, sunt muscatzi de la jocul de depus ca le curge sangele... dar se mai prind care nu au semne deloc! Deci nu depun toti deodata.
... macar de ar fi avati
. Nu stiu ce se intampla exact dar sunt aproape sigur ca au inceput sa depuna pentru ca sunt foarte foarte apatici ...In Romania, depunerea somnului se produce in perioada 15 mai - 15 iunie de obicei, insa datorita nivelului apelor, temperaturilor precum si a turbiditatii aceste date se pot decala. In perioada de boiste (depunere) somnul este deosebit de vulnerabil, acesta aproape ca refuza hrana, insa este deosebit de agresiv fata de intrusii din zona cuibului (chiar si un wobler).
). am fost sa cautam somnul doar la spinning (mane81 la prima lui partida in felul asta) in vreo 4 locuri diferite atat pe Po cat si pe Mincio. am pescuit de pe la vreo 6:30-7 pana a doua zi la ora 7 dimineata. in primele 3 locuri incercate chiar daca aratau foarte promitator nu am avut parte deloc de activitate cu exceptia unei lovituri destul de anemice intr-un shad. in cel de-al 4-lea loc am si pescuit cel mai mult (vreo 6-7 ore) si aici eu am mai avut parte de un atac in timp ce mane81 a prins un somn african mic la un vobler de 13cm
si un rateu de toata frumusetea la suprafata apei nereusind sa intepe cum trebuie dintr-un motiv sau altul. atacul si rateul l-am auzit si vazut de la mai bine de 40 de metri de el. activitate a fost ceva pe acolo, am vazut mai multi somni dar nu au vrut sa colaboreze deloc ... sa speram ca data viitoare.
... cu siguranta vor urma si altii ...
si sunt convins ca o sa mai vina si altii in felul asta.A fost ceva activitate in locul acela Anem(am vazut cel putin 5 mustaciosi frumosi).Ma uit pe internet sa-mi cumpar undita si mulineta de spinning, dar e totul nou pentru mine.
African sau nu, tot somn e, dar sunt convins ca vor veni si cei europeni.
, schimbind 3 - 4 seturi de linii spinning pina au ajuns la linia cu care sa poata drill-ui sau sa intepe si un somn de +2 metri fara probleme. Iti recomand o lanseta tare (min. 150 grame actiune, cu lansete mai slabe nu reusesti sa-l intepi calumea si nici sa-l obosesti in timp util), fir textil de 0,35 (cca. 60 lbs), o mulineta pe cinste, forfach 100 kg, noknot si carabine tari, si sa nu uiti sa schimbi ancorele si inelele la naluci (f important).
Salut la toata lumea.Zoran mi-am dat seama de ceva timp ca nu e de gluma cu pescuitul la somn, in sensul ca trebuie sa ai lanseta, mulineta si fir de calitate.Nu trebuie transcurat nimic cand e vorba de mustaciosi.Stiu ca pe Po pot sa dau peste aceia de 100kg, insa imi e frica sa nu cumpar ceva prea heavy si sa oboseasca mana prea repede, sau sa fie prea light si sa nu faca fata.Spinningul e un taram necunoscut pentru mine.![]()

cu o lanseta buna ce arunca pana in 150 de grame plus o mulineta de 5000 sunt de parere ca ar face fata linistit aproape oricarei situatii. nici nu are rost o lanseta ce arunca pana in 250-300 de grame care iti rupe mana si cu care nici nu simti un somn de 15-20 de kg. pana la urma una dintre placerile pescuitului il reprezinta chiar drilul pe care e clar ca il omori pescuind cu ceva supradimensionat.
si cei care considera ca sunt lansete mai usoare, care arunca mai putin dar care au suficienta putere pentru a trage de un somn rasarit.
la fel cum poti intreba posesorii de Trabucco Syncron (cred ca asa se numea modelul) care arunca pana in vreo 80 de grame ... si exemplele pot continua. In comparatie iti pot spune ca Beastmaster-ele de la Shimano de exemplu sunt date ca 50-100 si se cam chinuie sa arunce chestii ce depasesc 60 de grame ca sa nu mai vorbesc cum fac in curent cu un vobler mai gras si cu barbeta mai mare si cam in aceeasi oala e si Shimano Nexave ce e dat ca arunca pana in 125 de grame.

Nu se mai ajunge Anem la aceste discutii, cel putin din partea mea, eu ma voi abtzine.
![]()
... si eu ma voi abtine chiar daca de multe ori discutiile erau constructive si mai ieseau la iveala anumite avantaje sau dezavantaje din ambele parti 
Dar nici nu voi compara vreo-data drill-uri de pesti marini cu lansete light, drill-uri de 30 - 50 de minute, dintr-o apa libera, fara obstacole, lipsit de curentii raului, din barca... cu drill-uri de somni, efectuate de pe mal, in rau, plin de radacini, tufe si copaci in apa...
...insa pe Po, Ebro sau Dunare de pe mal, never!
Desi am avut episodul care l-am avut de curand ...Dar ce satisfactie totusi sa tragi de un somotel cu un bat de 50g+! Pur si simplu superb! Sigur, dupa gustul meu ...Cu un bat de 150g+ nu cred ca reuseam sa arunc J11 mai mult de 10 m. si tot nu cred ca-l scoteam ca mi-a dezdoit ancorele ...Asa am ramas cu un "orgasm" de cca 15 min!
Vorba lui Caragiu ,stiti voi: "Viata, ba Viata ..."
...Asa am ramas cu un "orgasm" de cca 15 min! ...
, si ce-i cu somnii ce rup si trebuie sa inoate cu ancorele-n gura sau cu woblerele-n gat, din cauza liniilor ce rezista la max. 20 de kg? Pacat ca partea asta nu o vedeti ca tragica. Febra musculara din bratze trece repede, fiti siguri de asta.Ps:oare ce ma fac in seara asta ca merg un pic la Mures ,pe la 21 si dau cu J 13 !!!
... daca mergi tot cu lanseta de 50 de grame si ai norocul de un gabarit asemanator, nu cred ca-l vei scoate. Si daca lanseta nu se va rupe, nu-l vei putea obosi nici dupa 1 ora. Dar sa vedem, m-as bucura daca revi cu o poza in care tu te vezi pitic, si somnul va fi un Guliver
... lanseta e data ca duce pana in 250 de grame dar se recomanda a se folosi artificiale intre 50 -150 de grame :
X-ZOGA TAKA PI-7525
Benutzerinformationen überspringen
Registrierungsdatum: 17. April 2012
Beruf: constructii
ieri dupa munca am facut o iesire, pe la ora 11 a lovit, e primul peste care a facut doar ce a vrut el, cred ca pentru mine era un record pesronal. la-m tinut in lanseta, vreo 20 de min, nu aveam cum sa il scot singur, pescuiam intr-un baraj, si in loc de mal era un dig de vreo 3-4 m, ud si cu muschi pe el, nu aveam cum sa il scot singur, am sunat un prieten sa vina, dar pana sa ajunga el a fost prea tarziu, si chiar daca ajungea nustiu daca il aduceam la mal, cand se apropia de 10-15 m de mal, parca turba, in final sa bagat dupa un dig si s-a ros firu, pun poze dupa ce ma trezesc cu locul.