Ovidiu, daca tot ai intrebat daca e bine? sau daca e rau?... de ce ar fi eliberarea pestilor, in general, ceva rau?
Zoran...la intrebarea asta ma gandesc ca ti-au raspuns nemtii pana acum. Doar stii ce parere are legea germana despre C&R...si totusi vorbim de "50 de ani in fata"....
(dpdv gastronomic) cel mai putin .. de departe prefer carasul urmat de salau...
Si eu merg o statie cu trenul asta, cu mentiunea ca pe locul urmator, in loc de salau, as trece platica (dar aia in jur de kg sau peste)...
pestele prins de mine nu inseamna mancare, inseamna doar satisfacerea unui hobby.
Vai ce noroc ai ca locuiesti in Italia si nu in Germania. Aici, dupa mentalitatea ta si regulile nemtilor....pescuiai doar pe Playstation...sau cu ochii'n patru..
si la fel cred ca niciodata nu se va ajunge in stadiul in care pescuitul sa fie vazut exclusiv doar ca un hobby
In alta tari, nici nu se vrea. Asta desi 80% din nemti recunosc ca incalca regulat regula cu NO Release. Pescarii militeaza macar pentru posibilitatea de a face C&R, asociatiile de protectia animalelor impotriva C&R. Statul se multumeste cu situatia actuala, ca sa impace si capra si varza (legea in sine pedepseste C&R, dar daca tie iti scapa pestele din mana in apa, nu te pedepseste nimeni

). Pe de alta parte, daca prinzi un peste si esti obligat sa il retii, in functie de regulile apei, s-ar putea sa fii obligat sa pleci acasa, poate la 10-15 minute dupa ce ai inceput sa pescuiesti. Ai prins "cota zilnica"====> nu mai ai voie sa chinui alte animale in mod nejustificat. Si C&R nu este un motiv justificat

).
consider ca eliberarea pestilor (vorbim la o scara mai mare nu doi indivizi) ar avea un efect benefic asupra populatiei de pesti din ape
Si eu consider ca, in timp, pestii capturati si eliberati vor "invata" ca anumite mancaruri sunt "toxice" si voi invata sa le evite. Si vor transmite genetic informatia mai departe .... In timp, poate va fi mai greu sa ii capturezi====> e mai bine pentru pesti sa ii eliberezi decat morti (si direct si indirect, in timp)

Nemtii zic ca pestele ala va trai cu traume toate viata, ca va fi stresat si va face copii handicapati

). Asa ca mai bine il omori si ii curmi suferinta. Bine ca nu aplica regula si la oameni, ca doamne fereste, le loveste cineva cu masina, iti rupe o mana, si te eutanasiaza nemtii sa nu traiesti cu trauma toata viata ca ti-a rupt cineva mana in copilarie....
Cand voi crede in C&R , nu voi mai pescui. Deloc!
Exact pe ideea asta se merge si in elaborarea legilor legate de pescuit in Germania. Daca tot nu vrei sa iti procuri un aliment sanatos din apa, atunci la ce sa "chinui" inutil un animal...

. Mai bine te duci la plimbare, iti iei un scaun, si stai pe malul apei cateva ore. :D.
Eu, asemenea multora, am practicat C&R, dar am si retinut peste. Si voi face asta cat voi avea liberul arbitru sa aleg. Un peste de apa dulce, proaspat, face mai mult decat orice carne cumparata de la magazin. Si zic asta cu toata responsabilitatea. Benefic pentru apa, nu contest ca, C&R, ar fi un pas mare inainte, dar consider ca retinerea cantitatilor maxim legale, starpirea braconajului si limitarea poluarii ar avea efecte MULT mai bune asupra populatiei piscicole decat promovarea C&R la scara larga. Degeaba dai tu drumul la 30 de pesti intr-o partida de pescuit cand "Gicu de la Scularie" grebleaza sau curenteaza a 2-a zi 100 de pesti.... Si cand zic asta, vad exemplul nemtilor. Astia si retin (obligati prin lege), dar au peste cacalau. Insa, desi mai au si eu braconierii lor, apele lor nu au stresul pe care il genereaza fomistii romani (si aici ma refer la toti aia care pleaca cu porbagaje de peste, prins legal sau mai putin legal)...
Avand acces la legile altora, imi dau seama ca noi, romanii, suntem o natie favorizata. Avem legi poate mai bune ca ale altora insa, legile noaste ne dau "liber" sa gandim... Si de multe ori, asta e daunator...