Vreau sa aleg un fir pt forfac. Powerline 1.20 mm 170 kg sau leader de 1.70 mm 120 kg? Care e diferenta intre ele? Cati metri ar fi bine sa pun pe mulineta? 10 m? 20 m?
Vreau sa aleg un fir pt forfac. Powerline 1.20 mm 170 kg sau leader de 1.70 mm 120 kg? Care e diferenta intre ele? Cati metri ar fi bine sa pun pe mulineta? 10 m? 20 m?
1,5 - 2 m este suficient. Personal folosesc in functie de cit de accidentat este terenul pescuit si distanta la care este momeala, 5 - 10 - 20 sau 30 m de inaintas legat de firul principal.
De ex, daca pescuiesc din barca la 20 - 30 m linga crengi, pun doar 5 m inaintas + 1,5 m forfach. Pestele nu poate lua fir mult, nu inoata prea mult stanga - dreapta, nu am nevoie de zeci de metri de inaintas. Daca pescuiesc la 100-150 m distanta, si exista posibile obstacole in drumul somnului spre mal, la drill, atunci pun si 30 m deinaintas.
Si, in cazuri din acestea, aleg fir de rupere gros, 0,50 mm sau dublu 0,35 mm, ca sa nu fiu nevoit sa contrez cu forta la aceasta distanta.![]()
Multifilament de 1 pina in 1,7 mm ptr cei 1,5-2 m de la montura, iar ptr 5 – 10 – 20 sau 30 m inaintas in zone accidentate, de 0,7 pina in 1 mm (depinde de zona si situatie).
PS: chiar acuma am vorbit la telefon cu cineva din Ro, care a fost la spin la somn pe Dunare. Au dat noaptea cu oscilante de 80 si 120 gr, si cu Rapala Jointed d e13 cm. In total au prins 4 somni mai micuti si au avut 3 rupturi! Unul a smuls recuperatorul de la un Penn Atlantis 5000, dupa care a fost franat cu mana si asa a pocnit firul, ceilalti doi au rupt dupa citeva sec de drill. Firele folosite au fost de 0,35 si 0,5 mm si legate direct, nu pe forfach. Toti au muscat linga curentul cel mai puternic si au taiato direct in curent. Cum spunea si Zoli, asa au spus si ei, plecau ca acceleratele…
...
Unul a smuls recuperatorul de la un Penn Atlantis 5000, dupa care a fost franat cu mana si asa a pocnit firul, ceilalti doi au rupt dupa citeva sec de drill. …
Am si eu mulineta asta, nu stiu cum se comporta cu somni mari insa vad ca pot aparea probleme.Ai dreptate Zoran in sensul ca nu ar trebui sa se intample rupturi din astea la o mulineta de 200 de euro.Sa fie un model nereusit al celor de la Pennam citit deja de ceva timp pe site-ul lui Alan Hawk ca nu recomanda mulineta asta
![]()
Probabil ca da. Poate o fisura, sau o subtiere extrema a aluminiului la turnare… cine stie. Oricum, la o mulineta de 200 € nu are voie sa se intample asa ceva.
Cel de 1,7 mm tine 120 kg, si el e f rezistent la frecare
Zoran, mai sunt sperante sa gasim firul asta negru de 1,7mm.?![]()
Multumesc, Florin, insa am de 1mm . si 1,2mm. de la Giga Tec Cat; eu caut ceva mai sus, de la aceeasi firma!![]()
Pentru Software-ul: Burning Board®, dezvoltat de WoltLab® GmbH