Nu ești autentificat ca membru.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

Dragă oaspete, bine ai venit la: Forum Pescuit la Somn. Dacă cumva ești pt. prima dată pe această pagină, te rog citește tot ce scrie la Ajutor. Acolo îți va fi explicat cum să navighezi prin acest forum. După aceea te poți înregistra pt. a putea folosi toate funcțiunile acestui forum. Folosește formularul de înregistrare Înregistrează-te, pentru a-ți crea un cont de utilizator sau informează-te mai întâi complet și detaliat asupra procesului de înregistrare. Dacă cumva te-ai înregistrat deja, te poți aici autentifica.

informer

Administrator

• Autorul acestui subiect este »informer«

Răspunsuri: 3 440

Locație: Giroc

Profesia: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Scrie un mesaj privat

1

05.12.2013, 07:48

Despre salaii cu ochii bulbucati si scafandri... :)

Deoarece s-a amintit intr-un alt topic despre aceasta paralela am zis ca n-ar fi rau sa lamurim, daca putem, care-s fenomenele ce se petrec cu pestii/oamenii atunci cand sunt supusi brusc la diferente mari de presiune. Imediat dupa revolutie, pe vremea cand eram un teenager speolog :), am reusit cu mare greutate sa-mi cumpar un costum de scafandru pentru a merge mai departe in pesteri acolo unde se termina galeria si incepea apa... :) Am oarecare cunostinte in domeniu dar stiu sigur ca este cineva aici pe forum care practica scufundarile (din pacate nu mai retin userul) si probabil stie mult mai multe despre subiect.

Revenind, cred ca sunt doua fenomene care au importanta majora in aceste cazuri: (1) modificarea volumului cavitatilor pline cu gaz (de ex. "beșica" la pesti sau urechea interna la oameni) si (2) modificarea cantitatii de oxigen dizolvat in sange.

1. Primul caz este o manifestare evidenta a faptului ca presiunea in apa creste/scade cu o atmosfera la fiecare 10m adancime. Este clar ca daca scufundam o minge de cauciuc la 40m, va fi mai mica decat la suprafata apei. In paranteza fie spus, mingea o sa ramana sferica, asta referitor la afirmatiile ca presiunea "apasa" pe obiect... da, apasa dar apasa din toate directiile la fel, nu numa` de sus in jos ci si de jos in sus si din lateral, n-o "turteste" ci o "micsoreaza". ;) Revenind, acest efect poate fi compensat partial, cel putin la scafandri prin diverse manevre specifice. Un exemplu ar fi la scufundare, se tin narile stranse intre degete si se sufla puternic aer pe nas. Astfel se compenseaza presiunea din urechea interna cu presiunea marita care apasa pe timpan. Efecte ale acestor diferente de presiune cred ca am experimentat cu totii atunci cand urcam sau coboram cu masina pe un munte si unde ni se infunda urechile cateodata.

In cazu` pestilor adusi brusc de la adancimi mari, nu stiu cat de repede si daca pot sa compenseze diferenta de presiune din toate cavitatile importante ale organismului lor. Se spune ca somnii sunt mai capabili decat salaii (de exemplu) s-o faca si de aceea "le ies ochii" celor din urma. Habar n-am daca-i asa dar poate va dati cu parerea.
Am vazut la un moment dat un filmulet cu pesti ridicati de la mare adancime care fiind eliberati nu se mai puteau scufunda din cauza dilatarii exagerate a "beșicii" si astfel dadeau coltzu`. Solutia prezentata in filmulet era inteparea cu o tija foarte subtire si ascutita a beșicii pestilor, prin gura. Astfel, cu pretul unei raniri usoare se elibera excesul de gaz si pestii se puteau scufunda... acu` nu s-o filmat daca traiesc dupa aceea da` pareau foarte fericiti cand plecau :).

2. Al doilea fenomen este mai putin vizibil in exterior dar are un efect MULT mai important. Cantitatea de oxigen dizolvata in sange creste sau scade functie de presiune. Daca un organism care a stat o perioada mai indelungata la o adancime mare (supus la o presiune considerabila) este adus brusc la suprafata atunci o parte din oxigenul care era dizolvat in sange se transforma in gaz, formand bule IN TOT ORGANISMUL. Acestea pot cauza spargerea vaselor de sange sau infundarea lor (embolie gazoasa). Daca in primul caz de care am vorbit un scafandru risca spargerea timpanului (ca exemplu), in al doilea caz risca decesul. Singurul remediu pentru scafandri este sa faca pauze la diverse adancimi astfel incat sa dea timp organismului sa elibereze acest gaz in exces cu riscuri minime. Aceasta eliberare NU POATE FI FACUTA VOIT iar timpul ce trebuie petrecut pe palierele de decompresie (asa se cheama) poate ajunge de ordinul orelor, depinzand de cat timp a stat organismul la presiune mare.
Personal nu prea vad cum ar putea un peste sa realizeze aceasta decompresie in cateva minute. I-adevarat ca un peste are un organism mai simplu si s-ar putea sa nu paralizeze de la o bula de gaz ca omu` da` totusi nu-i nici chiar asa un organism simplu ca o amiba... are si el un fel de creier, branhii cu vase de sange comparabile cu plamanii omului etc. Din acest punct de vedere cu cat se elibereaza pestele mai repede astfel incat el sa se INTOARCA la adancime, cu atat efectele pot fi mici.

Cred ca ar fi interesant de aflat mai multe amanunte/pareri despre cele doua fenomene in discutie.
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

2

05.12.2013, 08:04

In putinele randuri care le-am strabatut rapid, din multele cercetari stiintifice ale lui Arlinghaus, am citit ca bibanii si salaii (si multi pesti oceanic) sunt altfel construiti ca si somnii sau crapii. Daca acestia din urma reusesc o decompresie rapida prin eliminarea buleleor de aer, salaii si bibanii NU pot face asa ceva, besica lor ne-avand o legatura directa cu intestinele, o constructie care permite decompresia naturala.
Astfel, somnul daca urca de la 30 m adancime, reuseste o decompresie rapida, in doar citeva secunde, pe care o face automatizat si in timpul drillului. Salaii si bibanii au nevoie de ore intregi pt asta, astfel ca un drill rapid de la adancimi nu le permite o decompresie naturala. De ex, intr-un studio American asupra bass-ului scrie ca, din toti pestii care au fost ridicati de la 9 m si apoi eliberati, rata de mortalitate a fost de 25%. De la peste 27 m, rata de mortalitate a fost de 50%. Aceasta rata de mortalitate nu se poate generalize si la celelalte specii de pesti.
In plus, un rol f mare il are si diferenta de temp la aceste specii sensibile la decompresie.
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

3

05.12.2013, 08:08

Zorane, d-aia am si discutat despre al 2-lea caz ca sa subliniez ca cel putin la oameni este mai important decat 1.
Cred ca ceea ce spui tu face referire la primul caz.
Repet, nu vad cum realizeaza un peste eliberarea VOITA a gazului din VASELE DE SANGE, nu din beșica.
Dar poate la pesti n-are importanta... cu toate ca ma cam indoiesc de asta... :nunteleg: .
----

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

4

05.12.2013, 08:34

Probabil ca nu are importanta. Din moment ce un somn se desprinde de la 40 de m adancime pt a urca "sageata" in sus, pina chiar la 5 m sub barca (cu stationari minime), cred ca stie exact ce face si ce poate face. Daca cazul 2 l-ar afecta, sunt convins ca nu ar veni sus.

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

5

05.12.2013, 08:48

Probabil ca nu are importanta. Din moment ce un somn se desprinde de la 40 de m adancime pt a urca "sageata" in sus, pina chiar la 5 m sub barca (cu stationari minime), cred ca stie exact ce face si ce poate face. Daca cazul 2 l-ar afecta, sunt convins ca nu ar veni sus.

Trebuie sa te contrazic pt. ca exact la fel se intampla si in cazul scafandrilor.
Fenomenul de "degajare" a bulelor in sange nu se produce instantaneu!
Exact la fel cum spui, s-au intamplat cazuri cand un scafandru a iesit rapid din apa, de la mare adancime (de nevoie...) si a intrat imediat inapoi sa-si faca decompresia necesara (exista niste tabele cu cat trebuie sa stai si la ce adancime, functie de cat ai fost expus).
E, nici persoanele in cauza n-au patit nimic INSA daca n-ar fi intrat la loc, f. probabil ca mureau.
----

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

6

05.12.2013, 08:58

Pai da, si? Nu inteleg…
Daca nu-i afecteaza, ei stiu asta.
Daca ii afecteaza, ei stiu ca dupa ce urca TREBUIE sa si coboare inapoi, probabil ca sunt constienzi de asta. Si, ori se duc singuri imediat inapoi, ori ii scoti tu scurt afara si ii arunci inapoi, ei tot acolo jos se duc, poate insa citeva minute mai tarziu.

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

7

05.12.2013, 09:05

Pai da, si? Nu inteleg…

:soc: :soc:
Prima implicatie (in cazul in care asa se petrec lucrurile) este ca un peste scos rapid de la adancime mare o sa moara egal daca "i-au iesit ochii sau nu" pt. ca fenomenele "mecanice" de la cazul 1 nu-s tot aia cu ce se intampla in cazul 2.
A doua implicatie este ca degeaba le faci tu oxigenare la apa "mica si linistita" ca mai bine le-ai da drumu` sa ajunga rapid inapoi de unde au venit c-ar avea mai multe sanse.
Hai sa nu judecam rapid si superficial, de cele mai multe ori lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere.
----

tudor

Super Moderator

Răspunsuri: 1 247

Locație: Saint Cloud, France

Profesia: Catfish angler

• Scrie un mesaj privat

8

05.12.2013, 11:46

Am pescuit destul pe lacuri de baraj, adanci, atat la somn cat si la salau. Somnul pe care l-am ridicat la clonc cel mai adanc a fost de la -51m. S-a ridicat numai pana la -40m dupa care a disparut caci n-am avut timp sa cobor montura pana la el. Am prins somni si la -35m. Pe cei mici i-am scos in forta si se umflau ca niste mingi. Cand le dadeam drumul innotau cateva secunde la suprafata incercand sa se scufunde dar fara sa o poata face. Dupa asta scoteau un "ragait" si se desumflau, puteau deci cabora. La somnii mari nu am constatat fenomenul balonarii probabil pentru ca drill-ul dureaza mai mult si au timp sa dea drumul la gaze. Deci somnii se pot elibera balonati sau nu, nu am constatat sa moara vreunul din cauza schimbarii presiunii.
La salau e diferit. Pana la -15m nu am constatat probleme chiar scosi repede. Incepand cu -20 trebuiesc scosi mai domol si e ok. Am prins la maximum -35m si mortalitatea crestea foarte mult asa ca m-am abtinut de la pescuit salau si am trecut numai pe somn. Pe lacurile foarte mari si adanci sunt grupati toti la aceeasi adancime in functie de sezon.
Cand aduci la barca un salau caruia ii iese stomacul pe gura si ochii ca la melci de obicei nu prea mai misca cand pui mana pe el. Daca mai misca incercati sa-i bagati inapoi stomacul sau besica aia care-i iese pe gura si-l aruncati in apa cu capul inainte de la cam 50cm inaltime. De multe ori pleaca. De alte multe ori pleaca dar apare imediat la suprafata nu departe de barca. Atunci nu mai e nimic de facut.
In orice caz nu incercati sa-i resuscitati langa barca daca-s scosi de la mari adancimi.
La stiuca e cam ca si la salau dar suporta mai bine parca scosul de la adancimi mari. Adevarul e ca nu am prins stiuca la mai mult de -23m. Dar asta nu inseamna ca nu sunt.
La fel ca si la salai trebuiesc aruncate, nu foarte violent, cu capul inainte de la 50cm . O sa vedeti ca pleaca de fiecare data.
Cam astea sunt experientele mele cu pestii prinsi la adancimi mari.

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

9

06.12.2013, 07:06

La fel ca si la salai trebuiesc aruncate, nu foarte violent, cu capul inainte de la 50cm . O sa vedeti ca pleaca de fiecare data.

Salut Tudor,
interesanta procedura, o chestie care nu am auzito pina acuma.

Dar, doresc doar sa completez ca, doctorasul asta neamt, scrie asa:
"Übrigens: Ein Hineinwerfen ins Wasser, wie von einigen Zanderanglern als „Erschreckhilfe zum Abtauchen“ praktiziert, hilft nicht viel weiter...
Zwar schwimmen zurückgesetzte Zander und Barsche scheinbar arglos davon, aber häufig sterben 30 oder gar mehr Prozent der Fische verzögert und oftmals unbemerkt."

Traducere:
Apropo: aruncarea in apa cu capul inainte a pestelui, asa cum e practicata de unii pescari de salau ca o "sperietura ce ajuta la scufundare", nu ajuta cu adevarat... Cu toate ca ni se pare ca salaii si bibanii eliberati inoata inapoi, acestia mor intr-o proportie de 30% sau chiar mai mult, intarziat si neobservat."

Aici si articolul: http://besatz-fisch.de/images/stories/Pr…rlinghaus-2.pdf

Cea mai recomandata metoda de el pt cei ce practica C&R este sa NU se pescuiasca salaii si bibanii la adancimi mari. Exact cum procedeaza si Tudor. :bravo:

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Scrie un mesaj privat

10

06.12.2013, 07:30

Cea mai recomandata metoda de el pt cei ce practica C&R este sa NU se pescuiasca salaii si bibanii la adancimi mari.

Cat se specifica in lucrarea respectiva ca reprezinta aceste adancimi mari?
----

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

11

06.12.2013, 08:03

La bass s-a facut studiul si se precizeaza ca, la 9 m adancime rata de mortalitate este de 25%, iar la 27 m aceasta creste pina la 50%.
S-a facut si pe salau, dar nu gasesc repede adancimea de studiu.

Constructia salaului si a bibanului sunt identice, nu au posibilitatea de decompresie rapida a besicii prin intestine, deci se poate spune ca la fel si adancimile.

Personal am scos bibani la 7 m care nu au avut ochii bulbucati, la 12 m au avut ochii bulbucati, iar cei prinsi pe la 17 m adancime aveau bine de tot ochii bulbucati si li se vedea chiar si stomacul aproape in gat.

Cred ca in viitor, daca voi scoate un biban sau salau de la o adancime unde vad ca li se bulbuca ochii, nu voi mai continua pescuitul la acea adancime, oprindu-ma cu acea captura.

PS: anul trecut in iarna, salaii prinsi de mine in Dunare intre 6 si 8 m adancime, nici unul nu avea inca ochii bulbucati.

www.pescuit-la-somn.com

danmiclau56

Știucă

Răspunsuri: 1 579

Locație: TM

• Scrie un mesaj privat

12

11.12.2013, 19:58

au avut ochii bulbucati, iar cei prinsi pe la 17 m adancime aveau bine de tot ochii bulbucati si li se vedea chiar si stomacul aproape in gat.

......priviti cu atentie !!! din minutul 2.30...noroc in .....Costi si Tudor.... ca au explicat. cum trebuie procedat, in caz de eliberare ,pentru ca pestele sa nu moara :apl: :apl: :bravo:
lumea vorbeste,si vorbeste,si vorbeste,iar cind nu mai stie ce sa spuna, INVENTEAZA

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

13

12.12.2013, 05:11

Da, numai ca pe ala de la min 2:30 nu-l mai ajuta nimica.

www.pescuit-la-somn.com

danmiclau56

Știucă

Răspunsuri: 1 579

Locație: TM

• Scrie un mesaj privat

14

23.02.2014, 04:50

Cand aduci la barca un salau caruia ii iese stomacul pe gura si ochii ca la melci de obicei nu prea mai misca cand pui mana pe el. Daca mai misca incercati sa-i bagati inapoi stomacul sau besica aia care-i iese pe gura si-l aruncati in apa cu capul inainte de la cam 50cm inaltime. De multe ori pleaca. De alte multe ori pleaca dar apare imediat la suprafata nu departe de barca. Atunci nu mai e nimic de facut.
..........metoda in (practica) de a salva pestele ,prezentata de Tudor , min 2.33 :bravo: ......pestele aruncat cu putere in apa :bucuros: .
lumea vorbeste,si vorbeste,si vorbeste,iar cind nu mai stie ce sa spuna, INVENTEAZA