Nu ești autentificat ca membru.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

21

16.02.2013, 16:36

Tare de tot topicul!
...... anul trecut :pescuit "subdimensionat" , scapat un balaur :buaaaah: prins vreo 2-3 normali :bucuros2: Satisfactie 100% pentru mine! Chiar si balaurul ,neprins,face parte din capturile mele!Inca imi bantuie noptile...Daca il prindeam ,aveam poze ,chestii dar spulberam misterul! ..........

:rizi:
asta este ca in bancul ala cu gagica - cica un tip invita o gagica la el, seara si ii pune in vedere - vezi draga sa nu cumva sa nu vii ca eu oricum te trec in carnetel ca te-am futut :zambet:
sory pt limbaj, dar nah.....

on topic,
nu ma intereseaza numarul si marimea pestilor capturati
sigur ca ma bucur cand prind pesti cu adevarati frumosi , dar la fel ma bucur si cand prind niste bibani sau cleni - din nefericire nu pot si nici nu vreau sa merg la pescuit selectiv cautand numai capturi capitale
nu, vreau sa cred ca merg la pescuit pentru simpla placere de a pescui si asta o fac cu echipamentul pe care il am si pe care mi l-am permis.
ca este sub sau supra dimensionat............ce conteaza? de cate ori nu s-a intamplat sa mergeti la pescuit de biban si sa va intre stiuca si viceversa? dar sa pescuiti la avat si sa va intre somn, ori invers??
sigur ca s-a intamplat si sunt sigur ca o sa se mai intample, dar pana la urma asta face parte din frumusetea pescuitului, ca niciodata nu stii ce vei prinde, e vorba de acel mister de care vorbea prietenul Zamfi

Adi

Șalău

Răspunsuri: 378

Locație: Stuttgart

• Scrie un mesaj privat

22

16.02.2013, 17:57

Supradimensionat ? Subdimensionat ? Am sa incep cu o scurta povestioara, traita de mine la prima mea excursie in Suedia pe lacul Vänern.
Cam la a 3-a zi de sejur am angajat impreuna cu colegii un ghid cu barca desteapta sa ne duca in larg la pescuit ..lacul este foarte mare, noi cica dupa somoni, la ora respectiva nu stiam
ca merg numai iarna pina in primavara devreme, de asa invata omu..suedezul ce si-a zis las ca va duc eu sa prindeti stiuci, principalul ca se indoie bita..
Ajunsi in larg , ghidul a intalat accesoriile de trena , si 10 bete, cu woblere si linguri, in sfirsit mea venit si mie rindul la dril , am venit trasatura, am intepat si a inceput asa zisul drill..in sensul ca tineam
lanseta in mina (pentru somoni) si invirteam la manivela multirolei, fara emotii parca as fi scos un bocanc de pe fund, stiuca a fost cea mai mare din ziua respectiva, 98 cm..
Mult mai palpitant a fost la spinning , din barca in deriva cu bete "normale" , chiar daca stiucile nu au trecut de 70 cm.

Se poate afirma ca "supradimensionat" suprima placerea drillului, pe de alta parte gama de utilizare va fi mai larga si am bagaje mai putine.
Cu cit avem echipament mai specializat " propriu dimensionat" vom avea implicit bagaje mai multe.
Daca mai ai norocul (ca si subsemnatul) sa nici nu te poti fixa pe un singur peste (specie) trebuie de fiecare data sa dai un examen de logistica cind mergi undeva.
Dat fiind faptul ca pentru mine cel mai frumos pescuit ramine cel din Romania, ajung in situatia de a nu-mi ajunge masina (un Mitsubishi Outlander) decit pentru mine, asta inseamna ca nici
in dreapta fata nu incape nimen..nici asta nu este normal stiu, dar boala e boala, bine ca deocamdata nu e si alta in joc.

Dragi pescari nu va face iluzii ca in Germania toate raurile sint pline de peste, exista unele este foarte adevarat, Rhinul, Mosel, Dunarea si altele mai ales in nord, dar in Baden Würtemberg
in afara de Rhin, restul este o catastrofa si puteti sa ma credeti ca numarul interdictiilor este mai mare ca numarul pestilor care inoata in apa. ( a se citi Neckar)
@ Informer , golful Bahiei este o minune asa ceva nu gasesti aici..de aici inca odata indemnul de provadui pe toate caile dragostea de mediu si respectul pentru toate vietuitoarele.. :ciao:

zamfi

Știucă

Răspunsuri: 1 588

Locație: Pe Mures...

• Scrie un mesaj privat

23

17.02.2013, 13:28

@Zoran
Tinand cont de urarea ta ,adica :

"Dar pina atunci, celor ce folosesc scule subdimensionate nu pot decit sa le urez: mult noroc!"

Bunul simt ma obliga sa-ti intorc urarea de bine (deoarece eu recunosc ca dau subdimensionat ) , astfel incat si tie ,iti urez , multa bafta! :ochi:

In alta ordine de idei ,daca Dumnezeu imi da din nou balaurul in bat (insa asta nu o sa o stim niciodata ,nu-i asa?) ,la cum am pregatit acum locul ,mai ca as fi in stare sa fac pariu cu tine ca-l scot de aceasta data cu acelasi echipament !Bine ,parerea unui om care nu a prins 200-300 somni ...inca :rizi:
Insa nu o sa pun pariu ,deoarece este un obicei pe care nu-l practic ...Totusi ,promit , ca daca si anul asta il mai scap odata o sa recunosc public ,aici pe forum , ca ai avut dreptate! Pana atunci ...iti urez fire intinse! :noroc:

Zoran

ADMINISTRATOR

Răspunsuri: 8 041

Locație: Rastatt/Germania - Divici+Deta/Romania

• Scrie un mesaj privat

24

17.02.2013, 13:38

la cum am pregatit acum locul ,mai ca as fi in stare sa fac pariu cu tine ca-l scot de aceasta data cu acelasi echipament !

Si daca nu pui pariu si-l scoti, cu orice fel de echipament, ai de la mine o lada de bere nemteasca, adusa special din Germania for you! :ochi: Doar sa aibe somnul 2 metri, atata, nu mai mult!
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

zamfi

Știucă

Răspunsuri: 1 588

Locație: Pe Mures...

• Scrie un mesaj privat

25

17.02.2013, 13:48

Ok ,merci ! Nu prea beau eu bere ,dar o sa fac o exceptie! :bucuros2:

Ps:iti dai seama ca daca prind dihania vin eu in Germania cu vinul si pozele? :rizi:

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

26

17.02.2013, 14:17

PERFECT! :bravo:

Am si eu un vin bestial de bun in zona! :bucuros2:

www.pescuit-la-somn.com

anem

Super Moderator

Răspunsuri: 3 275

Locație: carpi

• Scrie un mesaj privat

27

19.02.2013, 18:15

[.....]

Pe Rin, cind arunc prea aproape de curentul principal si-mi intra un avat mai aratos, cu lanseta Powermesh de 3 m si 60 grame actiune, cu fir de 30 lbs, nu il pot tine, nu am sanse sa finalizez drill-ul. Si in astfel de situatie nu vad sensul sa dau la somn cu lanseta de 80 sau 100 de grame act...

[.....]

Zoran, mi se pare putin exagerata chestia asta. Adica totusi cu o lanseta ce arunca 60 de grame si cu fir de 30lb poti scoate fara nici o problema avatul avatilor in curentul cel mai al naibi. Eu pescuiesc cu lansete date pana in 22 sau 28 de grame in curent puternic si pana acum inca nu mi s-a intamplat sa pot spune ca nu am reusit sa tin un avat in curent (explicatia in privinta avatului baban scapat va veni mai jos). Multa lume pescuieste si scoate somni sanatosi cu un echipament de genul celui pomenit de tine mai sus.

… cu unul dintre combo-uri am ratat ditamai avatoiul acum vreo luna si ceva si de atunci pur si simplu nu mai are ce sa caute decat eventual la clean

A fost putin "subdimensionat"? :gandesc:

[.....] Mi se pare cel putin aiurea sa te duci cu o lanseta UL sa pescuiesti dupa avat intr-o zona in care se prind adesea avati trecuti de 4kg [......]

Din anumite motive atunci am avut cu mine o lanseta data ca arunca 7-22 de grame pe care o foloseam cu multi ani in urma pe post de lanseta universala plus o mulineta de 2 bani (prima cumparata special pentru spinning) pe care aveam fir de 0,2 cu o vechime de vreo 2-3 ani dar care inca nu a iesit la pescuit. Lanseta in cauza de fapt oboseste si cu 15 grame si este parabolica la care daca adaugi elasticitatea mono-ului se preconizeaza dezastrul pescuind sub baraje in curent. Era lanseta cu care dadeam la clean in urma cu ceva ani. Dupa cum spuneam, nu vreau sa dezvolt motivele pentru care pescuiam cu lanseta aia dar pur si simplu asa s-a nimerit ca in momentul in care a venit avatoiul ala sa pescuiesc cu ea. Problema a constat in faptul ca efectiv am uitat cu ce echipament pescuiesc si m-am comportat ca si cum as fi avut unul dintre echipamentele de avat cu care in momentul in care intra in curent imi permit sa pun mana pe tambur si sa pompez pestele pentru a il scoate de acolo ... in cazul asta firul a plesnit exact atunci cand tineam mana pe tambur si incercam sa opresc pestele in incercarea lui de a intra in curent. Totusi discutam de un 0,2 mono cu care de regula merg la clean.

Deci, ca si concluzie ... combo-ul cu care am ratat pestele ala nu este combo-ul meu de avat sub nici o forma. Lanseta aia nu a mai fost pescuita de o gramada de ani si in cel mai bun caz va mai iesi cu mine la clean cu toate ca am alt echipament pentru asa ceva ... doar ca nu mai ies sa il caut.
Always C&R ... un alt mod de a savura un peste :bucuros:

AnEm

Eugen

Știucă

Răspunsuri: 970

Locație: Bucuresti

• Scrie un mesaj privat

28

19.02.2013, 18:38

Emil, postarea mea referitoare la o lanseta de clean nu a avut nicio legatura cu aventura ta cu acel avat in acele circumstante. Cred ca am postat inainte de a avea sau povesti tu de acel avat. De fapt nici nu stiu povestea avatului. Presupun ca este in topicul "dupa partide", topic pe care nu-l citesc acum in extrasezon (pentru mine).
Am scris de chestia aia cu lanseta folosindu-ma de experienta pe care am avut-o in toamna pe Chlia, unde la o lanseta de 1,80m cu 3-12gr am dat la un moment dat dupa avat (intaratat de niste atacuri superbe la suprafata in imediata mea apropiere) si chiar am prins unul de vreo 4kg dupa ce m-a "muncit" pret de vreo 15-20 minute si datorita firului subdimensionat (fireline de 2 sau 3 lb o mare porcarie).

anem

Super Moderator

• Scrie un mesaj privat

29

19.02.2013, 18:43

Emil, postarea mea referitoare la o lanseta de clean nu a avut nicio legatura cu aventura ta cu acel avat in acele circumstante. Cred ca am postat inainte de a avea sau povesti tu de acel avat. De fapt nici nu stiu povestea avatului. Presupun ca este in topicul "dupa partide", topic pe care nu-l citesc acum in extrasezon (pentru mine).
Am scris de chestia aia cu lanseta folosindu-ma de experienta pe care am avut-o in toamna pe Chlia, unde la o lanseta de 1,80m cu 3-12gr am dat la un moment dat dupa avat (intaratat de niste atacuri superbe la suprafata in imediata mea apropiere) si chiar am prins unul de vreo 4kg dupa ce m-a "muncit" pret de vreo 15-20 minute si datorita firului subdimensionat (fireline de 2 sau 3 lb o mare porcarie).

am inteles :bravo: ... eu credeam ca se face referire la acelasi avat de care pomeneam acum cateva saptamani si care m-a marcat :zambet:

AnEm

Răspunsuri: 133

Locație: Bucuresti - Onesti

Profesia: Student, liber-profesionist

• Scrie un mesaj privat

30

19.02.2013, 19:23

Acum, daca mi se permite interventia, consider ca echipamentul trebuie adecvat in primul rand apei pe care se pescuieste si pescarului.
Degeaba am echipament de spinning greu care imi rupe mainile daca in apele in care pescuiesc de obicei somnii sunt mai rari / greu de prins / mici etc.
Pe apele pe care pescuiesc eu s-au prins somni de toate marimile, insa am hotarat sa ma axez pe un echipament mai lejer pentru viitorii somni, de vor urma(precizez ca eu nu am prins somn pana acum la spinning), in principal si din cauza ca este foarte laudat batzul de mi l-am luat.Dar eu il consider suficient, nalucile nu cred ca vor depasi 50 gr.Iar cat despre mulineta, cosider ca un 4000 este suficient de ok.Astfel as ajunge la un echipament de aprox. 600 gr. :bucuros2: care sa-mi poata permite sa pescuiesc destul de lejer la o partida de dupa-amiaza plus noapte plus dimineata.
Always C&R

IonutFishing

31

20.02.2013, 06:37

600grame un combo cu care sa dai de dupa amiaza ,pina a doua zi dimineata??
O sa-ti rupa mina...
'''..as vrea sa practic c@R, dar ..legea nu-mi permite..''' :nunteleg:
'''....oricum nu retin salaii mari, pentru ca au carnea prea tare..'' :doarecapu:
'''''.....sa invatam unii de la altii..'' :drac:
''''...daca as prinde peste la fiecare iesire, si eu as practica c@R...''' :nu:

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

32

20.02.2013, 06:45

O sa-ti rupa mina...

Un combo pt spinning la somn, ce se foloseste pe Po, Ebro si chiar si pe Rin de cei mai multi spinningari de somn, cintareaste de la 300 gr lanseta + 500 gr mulineta in sus. Nimeni nu da ore in sir cu un astfel de combo, ci cu pauze: 10 - 15 min spinning, 5 min pauza pt odihna mainii. Si mai schimba si locul. Multi dau doar intre anumite ore la spinning la somn, cind stiu ca acestia sunt plecati activ la rapit sau cind vad prima rapitura la suprafata apei.

www.pescuit-la-somn.com

attila

Șalău

Răspunsuri: 282

Locație: Nördlingen/Resita

• Scrie un mesaj privat

33

20.02.2013, 07:26

Mai baieti, pentru mine e clara treaba.
Cand ma duc la stationar (sau in cazul unora - clonc), ma duc cu scule dimensionate spre limita superioara, ca deh....nu ma deranjeaza daca combo-ul are 1 kg...ca nu il tin in brate.
Dar cand e vorba de spinning, dimensionarea se face la o limita de bun simt. Nu ma duc cu echipamentul de clean la avat, cum nu ma duc nici cu echipamentul de salau la somn. Incerc tot timpul sa obtin un optim raportat la greutate combo/calitate combo/ eficacitate combo. :)
De ex: cu combo-ul de clean dau afara si cleni de 200 de grame si de 2 kg, si imi place drilul cu amandoua gramaje, comboul de salau e dimensionat sa rezista si la salau de 10 kg, dar sa imi ofere "senzatie" si la 1 kg, iar cel de somn...tine cat o vrea Barbosul din ceruri :).
Voi ma urati ca sunt altfel, eu va compatimesc ca sunteti toti la fel.

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

34

20.02.2013, 07:34

...
E drept, asa-i, dar la toate speciile de pesti, limita superioara este destul de "limitata" pentru a intinde mana intr-un regal de scule si a alege lanseta potrivita:

avat - 6 kg +/- 1 kg
stiuca - 15 kg +/- 2 kg
biban - 2 kg +/- 0,5 kg
salau - 12 kg +/- 1,5 kg
clean - 3 kg +/- 0,5 kg

La somn, greutatea maxima difera cu totul altfel:

somn - 80 kg +/- 40 kg

Si chiar pentru un peste de 50 de kg eu vad o lanseta de spinning de 100 grame act cam micuta, mai ales daca pescuiesti in zona cu obstacole si curent mare. Asta-i parerea mea, fieacare insa face cum crede!
Cum ati dimensiona voi linia de spinning la somn pentru urmatoarele situatii, daca stiti ca s-a prins somn de... kg si sunteti convins ca mai sunt si altii in zona:

somn 50 kg (1,9-2,1 m) -> ?
somn 80 kg (2,2-2,4 m) -> ?
somn 120 kg (2,5-2,6 m) -> ?

....

Revin cu acest posting, pt a mai vedea o data diferentele intre specii!

somn - 80 kg +/- 40 kg => +/-40 kg= 80 kg diferenta! cum gasim lanseta optima doar pt diferenta de greutate dintre un somn normal, de 35 - 40 kg si unul batran, care bate 100 de kile?

www.pescuit-la-somn.com

• Scrie un mesaj privat

35

20.02.2013, 09:24

O sa-ti rupa mina...

Bineinteles, cu pauze.Oricum mi se pare mai odihnitor un combo de 600 gr(aprox 200 gr batul + inca max 400 gr mulineta) decat ce vazusem initial(lansete de spinning greu, pe niste site-uri din afara, de cel putin 350 de gr)

Citat

Un combo pt spinning la somn, ce se foloseste pe Po, Ebro si chiar si pe Rin de cei mai multi spinningari de somn, cintareaste de la 300 gr lanseta + 500 gr mulineta in sus. Nimeni nu da ore in sir cu un astfel de combo, ci cu pauze: 10 - 15 min spinning, 5 min pauza pt odihna mainii. Si mai schimba si locul. Multi dau doar intre anumite ore la spinning la somn, cind stiu ca acestia sunt plecati activ la rapit sau cind vad prima rapitura la suprafata apei.

La astfel de pauze ma gandesc si eu...plus ca eu fiind fumator fac pauze si pentru viciu(inainte, cand fumam analoage era mai simplu, le tineam in gura si mulinam, acum fumez insa electronica, nu am cum sa fumez in timp ce pescuiesc).
Dupa ce am sa incep sa deprind si eu pescuitul la somn si sa ii invat obiceurile cum trebuie, mai mult ca sigur nu am sa mai pescuiesc toata ziua, ci doar intre acele ore in care "se merita" :gandesc:
Always C&R

IonutFishing

anem

Super Moderator

• Scrie un mesaj privat

36

20.02.2013, 09:50

Unul dintre motivele pentru care nu pescuiesc cu un echipament exagerat de greu este tocmai aceasta pauza odata la nu stiu cat timp de care se vorbeste. Eu unul nu pot sa fac pauza in timp ce sunt la pescuit ... pentru mine partida inseamna pescuit 100% fara sa ma opresc nici macar sa fumez. Au fost multe cazuri in care muream de sete si nu voiam sa ma opresc din pescuit pentru a bea o gura de apa :rizi:

Tot timpul exista si varianta unei lansete mai scurte, implicit mai usoare, care sa nu iti rupa mana in acelasi mod in care ti-o rupe vreo lanseta de 2.7-3m lungime plus o mulineta de 400-450 de grame.

Combo-urile mele sar putin de 600 de grame si as putea pescui cu ele 2 zile fara oprire la somn.

AnEm

• Scrie un mesaj privat

37

20.02.2013, 10:02

Citat

Combo-urile mele sar putin de 600 de grame si as putea pescui cu ele 2 zile fara oprire la somn.

Asta gandeam si eu!Macar acu`, cat sunt tanar :bucuros2:
Always C&R

IonutFishing

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

38

20.02.2013, 10:05

...Tot timpul exista si varianta unei lansete mai scurte, implicit mai usoare, care sa nu iti rupa mana in acelasi mod in care ti-o rupe vreo lanseta de 2.7-3m lungime plus o mulineta de 400-450 de grame.
...

Dar sunt uneori si locuri care ingreuneaza enorm pescuitul cu lanseta de 2,4 m. De ex pe Rin eu nu am astfel de locuri deloc, doar daca dau din barca.
Ideal ar fi lansete de 3 m pt a putea lansa la departare si pt a ridica naluca la fiecare recuperare peste pietrele de la mal sau peste smocurile de iarba.
Cu lanseta de 2,4 m mi-este f greu sa pescuiesc de pe mal, indiferent de specia vizata.
3 m este prea lunga la somn, fiind cam dezechilibrata.

Varianta Rin este 2,7 m, ceea ce se pescuieste minimum pe Rin de pe mal, si am de ex un Penn Overseas Light Spin, care are 290 grame si se lasa excelent echilibrata cu Ryobi Arctica CF 6000 care are 420 de grame. Si acest combo este limita inferioara pt Rin, pt ca este un curent f puternic!

www.pescuit-la-somn.com

Zoran

ADMINISTRATOR

• Scrie un mesaj privat

39

20.02.2013, 10:09

Completare la postul de mai sus: nu ca nu s-ar putea pescui cu 2,4 m, dar atunci ar trebui sa stau cu cizmele in apa, pe pietrele lunecoase, pt a cistiga citiva cm. Dar asa am facut-o pin cind o data m-o luat apa, si a trebuit sa plec acasa ud, ca nu era vara sa ma usuc pe mal.
(Am alunecat din neatentie, nu ca m-ar fi tras pestele in apa :rizi:)

www.pescuit-la-somn.com

40

20.02.2013, 16:41

O sa-ti rupa mina...

Daca era sa ma iau doar dupa activitatea de la suprafata apei,ramineam fara multi pesti prinsi..

Somnul poate fi cautata in mai multe feluri,cu cranck-uri,cu ratllinuri sau cu shad-uri..cu linguri..

Explorezi un palier,dupa care poti explora alt palier,timp in care palierul explorat initial'se odihneste'

Un combo care dupa 10minute de dat iti oboseste mina...apai ala inseamna ca e greu frate..eu cind pescuiesc nu ma opresc decit foarte putin si foarte rar..Situatiile cind pestii sint activi si rapesc sus,sint de dorit,dar la noi sint din ce in ce mai rare...asa ca trebe munca ca sa ai ceva driluri...daca ma culc pe o ureche...mai bine dau la stationar.
'''..as vrea sa practic c@R, dar ..legea nu-mi permite..''' :nunteleg:
'''....oricum nu retin salaii mari, pentru ca au carnea prea tare..'' :doarecapu:
'''''.....sa invatam unii de la altii..'' :drac:
''''...daca as prinde peste la fiecare iesire, si eu as practica c@R...''' :nu: