Sie sind nicht angemeldet.

Scule și accesorii de pescuit - unul din cele mai mari Shop-uri din Germania! Gutt-Blei (plumbi pentru pescuit) Pescuit la somn pe Ebro - Spania, Po - Italia ... Clonc-uri "perfecte" Hand-Made in Germany (Tilo Andreas)
Sonare, fire textile, mulinete somn... Shop cu accesorii de spinning Excursii pescuit la somn Shop cu accesorii de pescuit

Zoran

ADMINISTRATOR

• »Zoran« ist der Autor dieses Themas

Registrierungsdatum: 9. Januar 2012

• Nachricht senden

1

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 09:08

Importanta pestilor capitali in apele in care pescuim si traditia culinara

Si pt ca tot vine iarna, unde seara e destul de lunga, as dori sa discutam in continuare, sa analizam si sa ne facem ganduri asupra citorva aspecte si situatii cu care toti ne-am intalnit deja, fie personal fie traite de prieteni: pestii capitali.

De la inceput va rog mult sa nu luati nimica din ce se va discuta aici personal, si as ruga daca se poate sa participe cit mai multi la discutii cu pareri si intrebari. Va rog mult sa ramanem la discutii, si sa nu trecem la certuri!
Deasemenea doresc sa precizes ca noi, Echipa forumului, NU dorim si nu putem impune pescarilor regulamente noi sau anumite comportamente pe apa, aceasta este de competenta personala si responsabilitatea fiecarui pescar, precum si a asociatiilor pescaresti care distribuie si organizeaza apele in care pescuiti.

Fiecare dintre noi viseaza la un paradis al pescarilor, adica la o apa bogata in peste, daca se poate in toate speciile si marimile posibile. Se poate realiza, sau ba?

In alte subiecte, ceva mai vechi, s-a aruncat in discutie precum exemplarele mari, pestii capitali nu ar mai fi reproducatori buni, iar in acest sens nu isi mai au rolul in apa. Pe ce baza aceste informatii, nu mai retin…
Deasemenea s-a mai precizat ca, un peste capital este un daunator mult mai mare decit semenii lui mai mici, mancand cam tot ce misca in jurul lui, mult mai mult decit exemplarele mici. Oare asa este?
Datorita traditiei culinare din tarile estice, dar si vestice (de ex Germania), gasim cam in toate cartile de bucate preparate de crap, stiuca, salau, somn,… dar, in nici o carte de bucate nu se specifica sau nu se recomanda dimensiunea optima a pestelui preparat pentru o mancare gustoasa si totodata sanatoasa. Voi ce parere aveti despre un peste sanatos, adica asa cum ne recomanda medicul?

Avand in vedere cele 3 aspecte amintite, as vrea sa va intreb pe voi ce parere aveti despre acestea? Mai ales pt cele 3 specii de pesti rapitori: stiuca, salau si somn. Exemplarele mari au un rol important in apele noastre pt reproducere si pt echilibrul natural, sau doar pt pozele cu trofee?

PS: doream mai de mult sa deschid acest subiect, insa pina acuma nu am gasit documentatia necesara, studii sau lucrari stiintifice despre aceste lucruri care sa confirme sau sa dezfirme importanta pestilor capitali. La baza acestor afirmatii stau o serie de cercetari al Prof. Dr. Arlinghaus, care a studiat ani la rand diferite lacuri cu diferite metode de administrare a pestilor.

Concluzia trasa de acesta este urmatoarea:
Sa presupunem ca, daca ar fi dupa mine, daca ar trebui eu sa administrez si sa raspund pt spatiile piscicole unde pescarii ar dori sa prinda regulat peste, de toate dimensiunile (adica si medii dar si exemplare capitale) si sa si poata consuma un peste sanatos, eu as da urmatorul regulament:

Marimea pestilor retinuti
Stiuca – intre 40 si 80 cm
Salau – intre 35 si 70 cm
Somn – intre 70 si 140 cm

Ce parere aveti voi despre aceasta afirmatie? E ok, sau pt o apa bogata in peste ar fi mai ok sa fie complet NoKill? Sau sa nu fie nici un regulament cu marimea pestilor retinuti? Sau pestii capitali mananca prea mult si trebuie scosi?
Ca ex putem lua Vladimirescu, unde se practica NoKill cu stiucile.
Pescuiește legal, și NU bracona!
C&R, un alt mod de a "savura" peștele...

www.pescuit-la-somn.com

anem

Super Moderator

Registrierungsdatum: 19. Februar 2012

• Nachricht senden

2

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 10:50

Parerea mea in privinta asta e destul de simpla. Nu suntem noi in masura sa decidem ce este bine pentru un ecosistem si ce nu este bine … cu cat intervenim si il modificam mai putin cu atat e mai bine. Din asta rezulta clar ca eu unul sunt pro C&R cu absolut toti pestii prinsi indiferent de marimea lor sau specia din care fac parte.

Nici in privinta pestilor care “merita” retinuti nu imi pot da cu parerea … nu mananc peste si atunci nu stiu care sunt mai gustosi si care nu. Daca incerc sa gandesc logic, atunci as putea spune clar ca pestii capitali nu sunt la fel de buni ca cei medii … motivul e foarte simplu, la ce porcarii se deverseaza in ape nici nu vreau sa ma gandesc prin cate a trecut un peste de “x” ani care a ajuns la o anumite dimensiune si “a vazut” destule la viata lui.

Pe de alta parte … stau si ma gandesc ca daca pradatorii mari sunt scosi din apa sunt sanse destul de mari (considerand ca nu sunt retinuti de pescar) sa aibe loc o oarecare explozie de pasnici. Adica un crap de 2kg deja nu va mai avea un pradator natural … concluzia se poate trage usor.

Partea cu “exemplarele capitale nu sunt reproducatori buni” nu am cum sa o inteleg … nu vad nici un motiv pentru care nu ar fi. Din contra … vad exact opusul. Ca este daunator iarasi nu pot afirma. Din auzite, pestii cu cat isi maresc dimensiunile cu atat au nevoie de hrana mai rar si isi consuma mai putina energie pentru a o obtine. Cei medii sunt cei care au nevoie mult mai acuta de hrana … atunci sa ii consideram pe ei ca nenorocesc tot ce prind? … poate se concluzioneaza ca e mai bine scoaterea tuturor pradatorilor din apa (prin Italia, cu ani buni in urma s-a considerat asta – si acum nu stiu cum sa se scape de carasi) si atunci pescuim toti dupa oblete si caras.

ps: si DA, se poate realiza un “paradis al pescarilor” … dar asta doar cu oameni care doresc treaba asta, cu oameni responsabili … nu cu cei care pastreaza tot ce se agata in carlig.
Always C&R ... un alt mod de a savura un peste :bucuros:

AnEm

Zoran

ADMINISTRATOR

• Nachricht senden

3

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 10:56

Super statement-ul! Foarte interesant…

Alte pareri?

www.pescuit-la-somn.com

Registrierungsdatum: 14. Juli 2012

• Nachricht senden

4

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 11:16

'''E ok, sau pt o apa bogata in peste ar fi mai ok sa fie complet NoKill?''''

Depinde de apa.Daca este o apa mica,cum ar fi Vladimirescu ,nokill e clar ca are un efect notabil.
Daca vorbim de ape mai mari cum ar fi Dunarea ,Mures,Olt etc.cred ca eliberarea pestilor are un efect foarte mic.Cauzele care duc la disparitia lor fiind poluarea,modificarea albiilor si de aici distrugerea locurilor naturale de reproducere,si braconajul organizat.Cat retine un pescar este nesemnificativ pe ape atat de mari.
'''..as vrea sa practic c@R, dar ..legea nu-mi permite..''' :nunteleg:
'''....oricum nu retin salaii mari, pentru ca au carnea prea tare..'' :doarecapu:
'''''.....sa invatam unii de la altii..'' :drac:
''''...daca as prinde peste la fiecare iesire, si eu as practica c@R...''' :nu:

informer

Administrator

Registrierungsdatum: 25. April 2012

Beruf: fizician - programator - electronist - "manager" - wtf, complicat

• Nachricht senden

5

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 11:42

Imi permit sa comentez putin la adresa titlului in sensul ca, dupa parerea mea, sunt doua subiecte diferite: (1)importanta pestilor capitali in apele noastre si (2)traditia culinara (referitor la preparatele din peste).

In ce priveste primul subiect, personal n-am cunostinte dar pot sa spun ca in general cu cat un animal e mai mare, cu atat mi-e mai mila sa-i provoc vreun rau. Nu stiu daca asta ii chiar corect, ca la urma urmei si alea mici "au un suflet" :) da` asa-s io. In general eliberez toti pestii, mari sau mici, cu exceptia cazurilor in care este evident ca au sa dea ortu` popii sau cand am vreo pofta. :)

Referitor la partea culinara, am constatat ca putina lume este intr-adevar interesata sa manance sanatos. Majoritatea celor cu care am discutat considera ca o salata de cruditati cu carne de ton "ii tot aia" cu o ceafa de porc cu cartofi prajiti... sau considera ca a doua ii mancare "adevarata", prima ii numa` o tentativa nereusita.

In general carnea de peste este un aliment OK insa exista un dar: din cate stiu eu, pestii, mai ales cei rapitori acumuleaza in organism toate elementele grele din sistemul periodic pe care le gasesc in apa. Cu cat apa este mai poluata cu aceste elemente, cu atat si carnea in cauza va fi mai contaminata. Deasemenea se vehiculeaza ideea ca grasimea de peste este buna, contine omega 3 etc... acest lucru nu este adevarat, nu orice grasime de peste este benefica (daca intereseaza, am sa revin cu amanunte mai stiintifice/medicale, furnizate de consoarta care lucreaza in domeniul medical). In particular, carnea de somn este o carne foarte grasa iar indepartarea portiunilor de grasime nu rezolva aceasta problema deoarece grasimea este diseminata in masa musculara... in acest sens, somnul este "porcul" apelor. :)

Desigur ca alimentatia sanatoasa este preocuparea astora "iesiti din garantie" ca mine iar pe unii o sa-i faca sa rada, "junk food"-urile fiind mai aspectuoase si mai la indemana. Deasemenea exista categoria care considera ca daca bunicu` o mancat pita cu slana o viata intreaga si o trait 100 de ani, inseamna ca slanina de porc ii cel mai cool aliment.
Din pacate efectele unei alimentatii incorecte nu se vad imediat iar cand se vad, de obicei este putin cam tarziu.
Poate la iarna ar fi sanatos sa palavragim putin pe tema asta... :).
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

Zoran

ADMINISTRATOR

• Nachricht senden

6

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 11:58

De unde esti atata de sigur ca carnea somnului e plina de grasime? Eu de ex am incercat dintr-un somn de cca. 10 kg, si mi-a venit sa vomit. Consoartei ii place pestele la nebunie, dar nu a putut fi deloc impresionata de somn. Dar aici fiecare cum ii place, unii carne mai grasa, altii mai uscata. Subiectul insa dezbate pestii capitali, adica si stiuca si salaul, si anume daca carnea acestora e sanatoasa, nu neaparat gustoasa.

PS: Cu cea mai mare placere! Cind am citit ce scriai, mi-au si venit citeva in cap, cum ar fi: „…da, dar daca mosu‘ manca sanatos, poate traia 120 de ani!“ Tema sanatatea a inceput si pe mine sa ma preocupe indeosebi cind am inceput acum 2 ani cu tablete zilnice pt tensiune. Un subiect foarte ok pe care ar trebui sa-l discutam: ce inseamna mancare sanatatoasa!
Informer, asteptam un subiect pe tema aceasta.

www.pescuit-la-somn.com

mane81

Profi

Registrierungsdatum: 15. April 2012

• Nachricht senden

7

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 12:39

Nu vad de ce exemplarele mari nu ar fi buni reproducatori, chestia ca ar fi daunatori...nu stiu ce sa zic.In privinta consumului de peste ideea ce o am deja de ceva timp e urmatoarea: marea majoritate a raurilor Europei sunt poluate, unele mai mult altele mai putin.Asta nu inseamna ca daca am consuma peste din Po sa zicem am face imediat ceva boli dar banuiesc ca daca am consuma cantitati industriale cred ca e inevitabil ca in timp sa nu apara probleme.Pe baza asta sunt de parere ca ar fi mai bine pentru consumatorii de peste de apa dulce sa nu consume peste mai mare de cateva kg, cu cat pestele a stat mai multi ani in apa respectiva cu atat a acumulat o gramada de chestii in corpul lui.
Sunt de parere ca daca pe un lac s-ar aplica No-kill situatia cred ca ar fi una foarte buna, insa am mari semne de intrebare daca s-ar aplica pe un rau mai ales de dimensiuni mari.Ma gandesc ca poate, poate o mica diferenta ar face insa acolo cred ca alti factori influenteaza negativ numarul pestilor:braconaj, poluare etc.

Zoran

ADMINISTRATOR

• Nachricht senden

8

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 13:05

Da Mane, din pacate raurile sunt “cosul de gunoi” a intregii industrii europene. Incepind cu resturi de antibaby, pina la diferite substante chimice sau chiar metale grele, totul se gaseste atata in rauri, cit si in pesti.
Cam asa si este, cu cit pestele e mai mare, cumuleaza in timp tot mai multe rahaturi.

Gigi, nu e vorba de a face diferenta intre o balta, un lac sau un rau, cit de grav e sa retinem pestele, ci de importanta pestilor capitali in ape, in general, si de diferenta intre un peste mediu si unul capital servit pe masa. Chiar si o mana de pescari sportivi buni, pot face ravagii chiar si pe rauri, deci contribuie si acestia la reducerea nr de pesti. Dar in primul rand poluarea apelor, apoi industrializarea, adica canalizarea raurilor, distrugind astfel fauna si posibilitatea pestilor de a se reproduce, braconajul, etc, etc,…dar si asociatile au o particica de vina, si la fel si pescarii sportivi (acestia din urma mai mult sau mai putin, exemple ar fi cred ca cu sutele).

Dar sa ne intoarcem la importanta pestilor capitali din apele noastre…
De ex, cum e pe Vladi, e stiuca in prostie?
E stiuca pe an ce trece tot mai multa?
Se prinde si multa marlitza?
Care marime de pesti se prind cel mai mult?
Prind toti pescarii stiuca, chiar si copii, adica si cei fara experienta? Ma gandesc ca da, daca e plin de esox in apa…
Sunt multumiti toti pescarii de rezultatele de pe lac si revin cu drag stiind ca oricind vor prinde acolo stiuca?
Stiucile capitale, devin mai multe si mai mari pe an ce trece, sau stagneaza nr acestora?

Sa nu uitam ca, la fel ca si stiucile, si salaul si somnul cind nu au ce manca, isi mananca puietul si semenii.

www.pescuit-la-somn.com

Registrierungsdatum: 14. Juli 2012

• Nachricht senden

9

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 13:43

Referitor la Vladimrescu..

Ca nr. de exemplare per partida ,anul acesta a fost mai productiv fata de anul trecut.Cred ca cel mai mult am prins vreo 15-16 bucati.
Din punct de vedere al marimii ,la fel,media a ajuns la 4-6kile anul acesta comparativ cu anul trecut cind media era(pentru mine,nu stiu pentru altii)2-4kile.Sint si mirlitze dar putine.Anul acesta am auzit doar de 2 slai prinsi,ambii mari,pe la 4 si 5 kile.Anul tecut s-au prins mai multi si de dimensiuni mai mici,respectiv 1-3 kile.

Prind toti pescarii stiuca, chiar si copii, adica si cei fara experienta?

Cam, nu prea...Spre deosebire de anul trecut impresia a fost de reticenta fata de naluci.Foarte selective,nu puneau botul la orice si oricum.

Stiucile capitale, devin mai multe si mai mari pe an ce trece, sau stagneaza nr acestora?

Asta nu am de unde sa stiu.Dar pot sa iti spun un lucru.In urma cu ceva ani,Razvan Mihuta a introdus in acest lac citeva mirle capturate de la Ghioroc sau de la o alta balta tot din padurea Vladimirescu.Si le-a crestat coada cu briceagul.Anul acesta sa prins una(cea mai mare se pare) de 115cm care avea ..coada crestata..

Daca e stiuca in prostie??Io zic ca da,anul asta nu a fost partida sa nu prind .Ba nu,prin februarie am dat o gherla de proportii,am avut un singur atac toata ziua si l-am ratat cu succes..
'''..as vrea sa practic c@R, dar ..legea nu-mi permite..''' :nunteleg:
'''....oricum nu retin salaii mari, pentru ca au carnea prea tare..'' :doarecapu:
'''''.....sa invatam unii de la altii..'' :drac:
''''...daca as prinde peste la fiecare iesire, si eu as practica c@R...''' :nu:

zamfi

Profi

Registrierungsdatum: 25. Februar 2012

• Nachricht senden

10

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 14:16

Parea mea ar fi cam asta:

-legat de cultura gastronomica sa-i zicem: noi romanii am fost obisnuiti sa mancam peste de apa dulce din motive evidente.Mai nou suntem asaltati cu informatii cum ca pestele este cel mai sanatos animal...Asta in lipsa de fructe de mare.Asa ca romanii mananca peste de apa dulce cat pot de des.Mai ales ca sunt si niste "chestii " religioase legate de post ,de dezlegarea la peste ,etc.Eu nu prea mananc peste de apa dulce deoarece nu prea imi place.Insa ,periodic, consum cu placere un salau , un somn,un crap ,chiar o stiuca .Preferabil din ape salbatice ,care DA sunt relativ poluate cu tot felul de nazbatii gen metale grele samd.Rapitorii fiind in varful ierarhiei au cea mai mare acumulare de metale grele in carne! :doaaamne: Ca sa inchei cu mancarea :rizi: eu prefer sa mananc un salau intre 40-60 cm, un crap pana la 5 kg ,un somotel de 2-4 kg si o stiuca de ,ma rog , 2-5 kg.Sau fructe de mare PROASPETE in regim continuu...Insa nu am cum.Profit insa de concedii...

-legat de reproducatorii mari ,sau de pestii mari in general ,eu consider ca ei sunt sarea si piperul pescuitului! Personal nu cred ca dauneaza mediului .Poate doar ce o sa se intample pe Ebro peste 10 ani ...Unde este vorba de mana omului si unde somnii uriasi vor deveni o problema in max 10 ani.Parerea mea.Insa eu cred ca un somn de 1,5-2 m este un reproducator mai bun decat unul de 1m. Iar la mancat de peste ...nu cred ca un somn de 2m este mai daunator decat 2 de 1 m :rizi: Personal am un respect deosebit pentru pestii mari! Astfel incat pe acestia refuz sa-i omor! :ciao:

11

Mittwoch, 4. Dezember 2013, 20:48

...

Parerea mea in legatura cu marimile reproducatorilor si "eficienta lor in reproducere" o stiiti de pe forumul celalat, este acelasi ca acum cativa ani... adica pe scurt: odata cu trecerea anilor si cresterea pestilor desi cantitatea de "icre/lapte" creste cantitativ, "CALITATIV "lasa de dorit...
In legatura cu mancatul pestelui, ce sa zic...., eu sunt ferm convins ca "carnea de peste pe ape naturale este mult mai sanatos", decat carnea depeste indiferent ca este crap sau pastrav din crescatorii sau de pui dopat cu tot feluri de hormoni si chimicale sa creasca mai repede si mai mare. Stiu ca gusturile NU se discuta dar daca ar fi sa aleg din preparate din somn de 5 kg sau de 85 in mod sigur as alege prima... cu toate ca am gustat din ambele ;) .
Cat despre pescuit si pescar... ar fi bine ca pe ape naturale sa fie eliberat majoritatea pestilor prinsi,( cei SUB DIMENSIUNEA MINIMA bineinteles se elibereaza FARA DISCUTIE) ... sa nu uitam ca pescuind sportiv si retinand zilnic doar cat "permite legea", putem trece lejer de 1000 kg/pescar/an ... daca intr-un judet sunt cel putin 1000 de pescari( sunt mult mai multi) care prind anual sa zicem macar 500 kg/an ... socotiti si VOI :zid: ... nu mai socotim poluarea, braconajul ...

Zoran

ADMINISTRATOR

• Nachricht senden

12

Donnerstag, 5. Dezember 2013, 05:39

odata cu trecerea anilor si cresterea pestilor desi cantitatea de "icre/lapte" creste cantitativ, "CALITATIV "lasa de dorit...

:salut: Kzoli, te rog nu te supara daca te intreb, cum ai ajuns la concluzia aceasta? :gandesc:

www.pescuit-la-somn.com

13

Donnerstag, 5. Dezember 2013, 06:45

:salut: Kzoli, te rog nu te supara daca te intreb, cum ai ajuns la concluzia aceasta? :gandesc:

Zoran, nu este nici o suparare, dar nu este doar parerea mea, am dezbatut pe larg "dincolo la vremea respectiva" ...am cunostinte si chiar prieteni care se ocupa cu cresterea si comercializarea somnilori. Ei recolteaza icre si lapte atat de la "producatori proprii", cat si de la exemplare capturate in acelasi perioada cu plase industriale. In crescatoria proprie au exemplare pana in 1.8 m, dar cele mai productive sunt intre 1.4-1.6 m ( adica eclozarea icrelor are un procent mult mai mare raprotat la acelasi cantitate de material ). Nu de putine ori recolteaza "material" de la exemplare de peste 2-2.3 m in "cantitati uriase" insa " pierderea este mult mai consistenta" decat in cazul exemplarelor medii -mijlocii. Adica pe scurt daca ar fi dupa marime in mod sigur ar prefera sa tina 10-12 exemplare de peste 2 m decat sa se chinuie cu zeci de exemplare" mai mici" . :noroc:

ovidiu

Profi

Registrierungsdatum: 24. Februar 2012

• Nachricht senden

14

Donnerstag, 5. Dezember 2013, 07:18

Am discutat cu cineva despre reproducerea peştilor şi, din ce i-a spus un inginer piscicol, somnul se reproduce bine până pe la 20 kg, după aceea nu prea.

Legat de eliberarea peştilor, am eliberat şi eliberez dar nu sunt pentru C&R sută la sută, dacă aş fi atunci mi-aş lua un costum de scafandru şi m-aş mulţumi să-i văd în mediul lor. Mi-e milă de ei şi mai ales de cei paşnici, chiar dacă nu au raţiune au universul lor, simt teama aşa cum o simţim şi noi, de ce să-i chinui. Au fost puşi la dispoziţia noastră aşa cum a fost pusă de altfel întreaga natură şi consider că trebuie să ne pese şi de cel mai mic amănunt. Peşti au fost lăsaţi şi pentru a fi mâncaţi dar toate cu măsură, este un echilibru natural între răpitori şi paşnici, problema apare când intervine omul cu brutalitate. Gîndiţivă că peşti ăştia s-au tot reprodus de mii de ani şi în vremuri în care pe râuri se pescuia mai puţin iar acum, în epoca modernă, unii sunt pe cale de dispariţie, oare de ce?

Referitor la partea culinară, îmi place peştele dar exemplarele mari, ca de altfel orice animal bătrân, nu sunt bune de mâncat. Eliberez somnii mari şi cei mici, şi nu numai.
Salut şi bucuraţi-vă de natură.

Zoran

ADMINISTRATOR

• Nachricht senden

15

Donnerstag, 5. Dezember 2013, 08:30

Probabil ca asa este Kzoli, Ovidiu, insa, cum am scris mai devreme, am inceput sa studiez lucrarile Prof. Dr. Arlinghaus, multe dintre ele vazute din prisma unui pescar.
De ex, el scrie urmatoarele despre reproducerea pestilor:

„…comportamentul pestilor din crescatorii nu se poate compara cu comportamentul pestilor din apele natural, atata in stilul de hranire cit si de reproducere. Studiile au aratat ca, exemplarele capitale prinse in ape naturale NU au depus icre in captivitate. Procesul de recoltare/ mulgere a icrelor/laptilor atat de la exemplare capitale cit si medii a pestilor capturati din ape naturale au dus la acelasi rezultat: o reproducere slaba. Cauzata cel mai probabil de stress, frica, efortul de a scapa din plase…
In schimb, in libertate, pestii capitali, cei cu multa experienta, depun icrele cu pina la 4 saptamani mai tarziu, alegand momentul cel mai prielnic pt depunere, si nu doar impinsi de comportamentul/ indemnul natural. Embrionii ce provin de la exemplarele capitale sunt mai robuste, mai puternice si au mult mai mari sanse de supravietuire. Si, ca si la oameni, din parinti mari -> copii mari, si invers. Bine-nteles ca exista si exceptii, acesti pesti sunt insa cu defecte de gene.

Studiile facute pe mai multe lacuri naturale au aratat ca acolo unde era interzisa capturarea pestilor capitali populatia de peste s-a dezvoltat in cativa ani mult mai bine decit in lacurile unde era doar o dimensiune minima pt pastrarea pestilor capturati. Astfel, in aceste lacuri din urma, cu toate ca pestii au avut o varsta inaintata, nu s-au dezvoltat in pesti capitali.

Din punct de vedere al reproducerii pestilor in ape natural, exemplarele capitale reproduc pestii cu cea mai mare sansa de supravieture, genele de pesti mari/ capitali sunt transmise mai departe, si populatia de peste reprodusa este mult mai mare decit in apele unde nu exista reproducatori capitali.”

Intr-un articol foarte interesant, unde da si nume studiilor efectuate (de el sau alti cercetatori), spune asa:

„…in captivitate un peste rapitor mananca tot ce i se da, tot ce-I trece prin fata botului. In schimb, in libertate, pestii praduiti se ascund in maluri, ierburi, astfel ca rapitorii au o problema de consum de energie, un raport intre consum si reinnoirea energiei. Asa ca, acestia se specializeaza in timp pe pesti prada raniti, bolnavi, morti si incearca sa nu depuna eforturi prea mari care duc la o crestere a energiei consummate. Astfel se face un echilibru natural si pestii pasnici se dezvolta in aceasi masura cu rapitorii. Un peste in captivitate isi procura hrana foarte usor, aici neexistand efortul depus pt hranire, astfel ca intr-o incinta mica toti pestii hrana dispar rapid.”

Un alt rezultat al studiilor, a fost urmatorul:
“…pescarii sportivi merg la pescuit nu numai sa prinda peste, ci sa se si recreeze, sa elimine stresul de la service, sa admire natura... Un pescar sportive care poate practica pescuitul este mai implinit decit un pescar care nu poate practica acest sport, chiar in limite. Dar, incoronarea - multumirea maxima sufleteasca, o dau rezultatele pescuitului, capturile de pesti, daca se poate capitali.
Studiind mai multe lacuri naturale cu o populatie diferita de stiuca, am putut trage urmatoarele concluzii:
1. In apele unde se practica NoKill, dupa o perioada de citiva ani capturile s-au rarit drastic, pestii invatand sa se fereasca de toate nalucile. Astfel, majoritatea pescarilor au ramas nemultumiti de rezultate, cu toate ca pestii erau in numar mare in apa, si nu au mai vizitat acele lacuri. Deasemenea, pestii nu au mai putut sa se reproduca cu success, puii de stiuca erau mancati imediat de celelalte stiuci (medii si mari). Doar f putin puiet a reusit sa se dezvolte spre pesti medii, oferind in acest timp unui nr mic de pescari bucuria unui drill.
2. In apele cu dimensiuni minime de pastrare a pestilor, aici sau rarit repede pestii capitali, iar in citiva ani s-au mai prins doar exemplare medii. Cu toate ca unele exemplare erau batrane, nu au ajuns la o marime capitala. Hmmm?
3. In apele unde a fost definita de o fereastra minima si maxima pt pestii retinuti, de ex 40 – 85 cm, aici pestii sau dezvoltat cel mai bine, sau reprodus cel mai bine, rezultatele pescariilor au fost cele mai satisfacatoare.”

Si inca o chestie interesanta pe care o aminteste:
“…un peste capital nu mai creste atata de repede ca un peste tanar, mediu ca marime, nu mai are nevoie de atata hrana pt a-si dezvolta musculatura. Adica, o stiuca de 10 kg mananca mai putin decit 10 stiuci de 1 kg, sau 5 stiuci de 2 kg, care la acea marime au inca nevoie de multa hrana pt dezvoltare.”

Astfel, avand in vedere toate aceste aspecte, un peste capital este de o mare necessitate si importanta in apele noastre pt o reproducere si o buna populatie de peste, pt un echilibru natural si, NU este recomandat pt consum din cauza timpului indelungat de viata, ce permite o depozitare a multor substante chimice, metale grele samd… De aici, un peste tanar, mediu, este mai sanatos pt consum decit un peste capital.

www.pescuit-la-somn.com

informer

Administrator

• Nachricht senden

16

Donnerstag, 5. Dezember 2013, 08:43

Mai in gluma, mai in serios, ce intelegeti prin "exemplare capitale": pesti MARI sau pesti BATRANI?
Io zic ca-i o mare diferenta.
I-adevarat ca exista o legatura intre cele doua dar unii pesti ajung mari fara sa fie foarte batrani de ex. din cauza ca au destula hrana... pe de alta parte pestii mari care imbatranesc, nu se micsoreaza... etc. etc. :)

Embrionii ce provin de la exemplarele capitale sunt mai robuste, mai puternice si au mult mai mari sanse de supravietuire. Si, ca si la oameni, din parinti mari -> copii mari, si invers.

Nu-s vreun cunoscator in domeniu` inmultirii oamenilor :) da` din cate stiu io NU SE RECOMANDA ca oamenii sa faca copii dupa o anumita varsta, chiar daca fiziologic ar fi capabili, tocmai pt. ca riscul unor deficiente ale urmasilor este marit... :nunteleg: .
----

tudor

Super Moderator

Registrierungsdatum: 27. Februar 2012

Beruf: Catfish angler

• Nachricht senden

17

Donnerstag, 5. Dezember 2013, 11:56

Mai in gluma, mai in serios, ce intelegeti prin "exemplare capitale": pesti MARI sau pesti BATRANI?
I
Nu-s vreun cunoscator in domeniu` inmultirii oamenilor :) da` din cate stiu io NU SE RECOMANDA ca oamenii sa faca copii dupa o anumita varsta, chiar daca fiziologic ar fi capabili, tocmai pt. ca riscul unor deficiente ale urmasilor este marit... :nunteleg: .

Femeilor nu se recomanda sa faca copii dupa o anumita varsta din cauza riscurilor. In ceea ce priveste barbatii, atata vreme cat de copil se ocupa o femeie tanara nu-i o problema sa-i faca cati vrea. :rizi:

Acum serios, aici sunt mai multe subiecte de dezbatut. Greu de raspuns fara sa scriu un roman.

informer

Administrator

• Nachricht senden

18

Donnerstag, 5. Dezember 2013, 12:02

Femeilor nu se recomanda sa faca copii dupa o anumita varsta din cauza riscurilor. In ceea ce priveste barbatii, atata vreme cat de copil se ocupa o femeie tanara nu-i o problema sa-i faca cati vrea.

:rizi: :rizi: :rizi:
Corect!
:noroc:
----

Nelutu

Schüler

Registrierungsdatum: 11. September 2012

Beruf: Mecanic intretinere si mentenanta

• Nachricht senden

19

Donnerstag, 5. Dezember 2013, 20:49

Sincer, nu stiu cum o fi in apele naturale, dar in crescatorii, cel putin la crap, ideal este sa aiba intre 3 si 9 kg. Atunci icrele sale sunt cele mai bune ptr. reproducere. Apoi, cu cat inainteaza in ani si in greutate, nu mai sunt la fel de fertile ... :nu: