Probleme e de fapt catch and release...
Haideti sa mai clarific odata problema... Nu C&R este o problema, ci "traistarii", adica cei care iau tot ce prind, indiferent de marime si de numar.
Am mai scris si mai scriu, nu am nici o problema cu retinerea pestelui in cantitati legale, dar cind se prind 20 de somni per zi = 100-200 kg si asta zilnic, se retine tot si se vinde, asta e un comportament de braconaj care distruge foarte mult zona. Respectivii "pescari" nu se vor lasa pina nu golesc tot ce este in zona, indiferent de metoda pescuita.
M-a invitat cineva pe Mures la pescuit, unde cica a prins sute de somni, dintre care zeci de somni peste 2 metri. Si cind sa mergem la Mures, imi spune: "Nu stiu in care zona sa mergem, ca am cam golit tot ce-o fost de golit, si s-ar putea sa asteptam si o saptamana ptr o trasatura, ha-ha-ha..." . Nu m-am mai dus la Mures la pescuit, si nici cu persoana respectiva nu voi mai merge niciodata la pescuit.
O alta intamplare... la una din expozitiile organizate la hotel Timisoara imi spune un baiat tanar ca o anumita metoda functioneaza foarte bine pe Mures, si ca imi multumeste ptr asta. Au prins in 2 intr-o saptamana 5 somni de peste 2 m, cel mai mare de 2,39m. Cind am intrebat de poze, mi-a spus: "...ah, nu, ca tata nu o fost deacord sa-i eliberam".
Din Deta am avut o singura persoana la care am aratat aproape tot ce stiam in materie de clonc. Rezultatul a fost ca am primit un sut in cur, iar el a aratat la inca alti 20 de pescari cu care s-a dus la Dunare. Fiecare la randul lor mai arata secrete si altora. Nah, tipul asta a prins in 2013 circa 500 de somni, toti retinuti si vanduti (in medie poti socoti 10kg bucata). Acuma incearca sa iti faci un calcul sa vezi cit s-a retinut de toti cei 20 de pescari si prietenii lor. Rezultatul a fost ca in 2014 a prins doar 6 somni! Atentie, doar 6, si se mira si nu intelegea unde-s somnii?!?!
Eu asa vad lucrurile, ca daca exista 1000 de pescari care retin legal si elibereaza ce-i mare sau prea mult, este super ok. Dar deja 20 de persoane care retin absolut totul chiar daca ar disparea specia, unii dintre ei care si-ar vinde chiar mama sau nevasta ptr bani, astia sunt atata de indiferenti fata de natura si alti pescari, acestia pot distruge o apa in cel mai scurt timp posibil. Si exact de acestia trebuie ferite detaliile si secretele succesului.
Incearcati sa va ganditii asa: din 100 de somni care ii puteti prinde pe an, 10 sunt peste 2 m, 20 sunt intre 1,5 - 2 m, iar restul de 70 buc sunt intre 1 m si 1,5 m. Cei de peste 2 metri sunt cei mai buni reproducatori, somnii cei mai vigurosi care au reusit sa creasca asa de mari. Din astia vor iesi tot somni care se dezvolta mai bine decit somnii ce sunt reprodusi de "piticoti". Si atunci mai sunt somnii nervosi, aia rai, care fac cele mai minunate drilluri, care cind sunt in barca sar la mana sau la picior sa muste. Eh, si aceste exemplare sunt cele mai viguroase, cele mai dominante si mai importante ptr reproducere. Si exact acesti pesti NU ar trebui scosi din apa. Si daca toti braconierii s-ar tine de aceste reguli, nu as avea nimica impotriva "sa dau tot din casa".
===================================================
...SE LEAGA DITAMAI BOLOVANUL INLOC DE PLUMB SI SE PLANTEAZA, sau arunca de pe mal, daca esti incapabil sa lansezi 7 metrii cu PLUMB de 200+
Tehnica bolovanului cu lansare de pe mal a fost conceputa ptr a putea lansa montura de fund cu pluta si cu peste viu. Problema plumbului greu si al forfahului lung este ca, odata nu poti lansa cum trebuie, se poate incurca forfahul, si se poate rupe pestele la impactul cu apa.
Daca iei un bolovan de 0,5 - 1 kg, il poti lansa circa 8 pina la 10 metri distanta de mal. Daca pica cam acolo unde apa deja are 2 m adancime, sunt sanse mari sa prinzi somn! dupa ce bolovanul este plasat, se recupereaza incet pestele viu pina la bolovan. Montura este perfect amplasata dpdv al prezentarii momelii: bolovanul sta bine, peste flutura in spatele lui fara a fi incalcit forfahul si fara a fi rupt pestele din carlig din cauza lansarii.
===================================================
Mita, daca ai chef la vara, putem face impreuna un filmulet cu lansarea bolovanului.